Çernobil faciasının kurbanları 33 yıl sonra anılıyor

Çernobil insan eliyle meydana gelen, skandallarla örülü ve etkisi hala devam eden büyük bir nükleer facia. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük nükleer faciasının 33'üncü yıldönümünde Ukrayna'da anma töreni yapıldı.

Çernobil faciasının kurbanları 33 yıl sonra anılıyor

Dünyanın en büyük nükleer faciası Çernobil'de yaşandı. Sirenler ve çanlar o kara günü hatırlamak, ölenleri anmak için 33 yıl sonra çaldı.

Çernobil faciasının yıldönümünde Ukrayna'nın Slavutiç kentinde anma töreni düzenlendi. Tören, nükleer santralin 4 numaralı reaktörünün patladığı anda sirenlerin çalmasıyla başladı.

Ardından büyük bir sessizlik içinde, santralde ölenlerin anısına yapılan anıta çiçekler bırakıldı, mumlar yakıldı.

33 yıl geçmesine rağmen acıların hala taze olduğunu belirten bir kadın duygularını şu sözlerle dile getirdi: "O kadar çok yıl geçti ama biz hala unutmadık. Bu faciayı yaşayan pek çok insan bugün buraya gelemedi. Priyat'tan bir arkadaşım yaşadı, hepsini yaşadı. Tahliyeler, patlama, dağılmış aileler. Buraya gelemiyorlar. Onlar için gerçek bu."

26 Nisan 1986'da meydana gelen faciada patlamaya müdahale eden 28 acil durum görevlisi radyasyondan, 15'i sonraki yıllarda tiroid kanserinden öldü. Ancak facianın gerçek bilançosu bilinmiyor.

Sağlık Örgütü'nün tahminine göre radyasyonun uzun süreli etkilerinden dolayı 9 bin, çevre örgütü Greenpeace'e göre 90 bin kişi öldü.

Faciada güvenlik testi sırasında nükleer santralin 4 numaralı reaktörü patladı.
Havaya çok büyük miktarda radyoaktif madde yayıldı, reaktördeki yakıtta da kısmen erime meydana geldi.

Rusya faciayı dünya kamuoyundan sakladı. Dünya, iki gün sonra öğrendiğinde radyasyon bulutları Avrupa'ya ulaşmıştı. Çernobil nükleer santrali 2000 yılında kapatıldı.

Sayfa Yükleniyor...