Çin Devlet Başkanı Şi'den ABD'ye zeytin dalı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ve ABD'nin büyük zıtlaşmalardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi'den ABD'ye zeytin dalı

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Toplantısı'nın açılış oturumunda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, taraflar arasındaki hassas meselelerin ve anlaşmazlıkların ele alınmasında ortak çaba çağrısı yaptı.

Bir aile içinde bile birçok tartışma yaşanabileceğine değinen Şi, Çin ve ABD arasında uyuşmazlıkların olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Çin lideri, tarafların, zıtlaşmak amacıyla uyuşmazlıkları kullanmaması gerektiğini söyledi.

Şi, karşılıklı saygı ve kazan-kazan işbirliği çerçevesinde Çin ve ABD'nin çatışmamazlık temeline bağlı kalmasının en önemli şey olduğunu vurgulayarak, tarafların birbirine güvenini artırması gerektiğini dile getirdi.

Tarafların, ikili ilişkileri zedeleyecek büyük çatışmalardan ve zıtlaşmalardan kaçınması ve Asya-Pasifik sorunlarında da iki tarafın işbirliği ve iletişimini güçlendirmesi gerektiğini kaydeden Şi, Pasifik bölgesinin, çekişme alanına dönüşmemesi, aksine kapsamlı bir işbirliği platformu olması gerektiğinin altını çizdi. Şi, anlaşmazlıklar noktasında ABD'yi ortak çaba sarf etmeye çağırdı.

Diğer yandan ilgili toplantının stratejik bölümü görüşmeleri, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Çin Devlet Müşaviri Yang Cieçi, ekonomi görüşmeleri ise Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang ve ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ortaklığında yürütülecek.

Stratejik görüşmelerde, Güney Çin Denizi, Kore Yarımadası, askeri ilişkiler, küresel sağlık meseleleri ve enerji güvenliği gibi konular ele alınacak. Ekonomi görüşmelerinde ise yavaşlayan Çin ekonomisi ve bu durumun ABD'ye etkisinin yanı sıra global gelişme ve karşılıklı ticari anlaşmalar gibi konular masaya yatırılacak.

Çin-ABD Strateji ve Ekonomi Diyaloğu toplantıları, her yıl biri Washington'da, diğeri Pekin'de olmak üzere iki defa düzenleniyor. Toplantılar, temel olarak iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğine odaklanırken, son yıllarda Çin'in dünya meselelerine ilişkin diplomatik ağırlığını artırması ile siyasi boyut da önem kazanmaya başlıyor.

Dünyanın en büyük ilk iki ekonomisini buluşturan toplantılarda, herhangi bir ikili anlaşma imzalanmıyor ya da ortak bildiri yayımlanmıyor. Ancak taraflar, bu toplantılar sırasında ekonomiden finansa, siber güvenlikten iklim değişikliğine çeşitli konularda iki tarafın orta ve üst düzey yetkililerinin katıldığı oturumlarda, derinlemesine ve çok kapsamlı fikir alışverişi yapma fırsatı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...