Çin Hindistan'ın menzilinde

Hindistan, nükleer başlık taşıma kapasiteli, uzun menzilli bir kıtalararası füze denemesi yapmaya hazırlanıyor. Füzenin, ülkenin nükleer rakibi Çin'in başkentini de menziline alacak kapasitede olduğu belirtildi.

Çin Hindistan'ın menzilinde

Uzmanlar, füzelenin Hindistan'ın caydırıcı nükleer kapasitesinin köşetaşı olacağını belirtti. Hindistan 2010'da 2 bin kilometre menzilli Agni-II balistik füzelerini denemiş ve başarılı sonuç almıştı.

ÇİN'İ DE MENZİLİNE ALACAK
Savunma uzmanı Rahul Bedi, 1,5 tonluk bir savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olan füzenin, 2014-2015 yılında hizmete gireceğini ve ülkenin nükleer rakibi Çin'in başkentini de menziline alarak nükleer caydırıcılığını artıracağını belirtiyor. 17,5 metre uzunluğundaki füze katı yakıtla çalışıyor; üç kademeli ve başlangıçtaki ağırlığı 50 ton.

480 MİLYON DOLAR HARCANDI
Hindistan bu füzeyi geliştirmek için 2,5 milyar rupi (480 milyon dolar) harcadı. Dünyada yalnızca ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve İsrail'in elinde bu kadar uzun menzilli füze olduğu sanılıyor.

'AMAÇ CAYDIRICI GÜÇ OLMAK'
Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü sözcüsü Ravi Gupta, "Agni-V ordumuz ve diğer kurumlar tarafından belirlenen, bugünkü tehdit algılamalarımıza yanıt verecek şekilde geliştirildi." dedi.

"Amacı savaşları engelleyecek bir caydırıcı güç olmaktır ve herhangi bir ülkeye yönelik değildir." Füze programlarının tamamen savunma amaçlı olduğunu vurgulayan Gupta, Hindistan'ın "ilk ateş açan taraf olmama" politikası benimsediğini hatırlatttı.

Sayfa Yükleniyor...