Çin'den ABD'ye uyarı

Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü. Telefonla yapılan görüşmede Çin, ABD'yi Güney Çin Denizi'nde karşı eylemlerden kaçınması konusunda uyardı.

Çin'den ABD'ye uyarı
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile 2015 yılında Güney Çin Denizi'ndeki sorunlar nedeniyle Malezya'da buluşmuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'ye Çin'in bölgesel egemenlik ve güvenlik çıkarlarına karşı eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptıkları telefon görüşmesinde, tartışmalı Güney Çin Denizi meselesini ele aldı.

Görüşmede Vang, ABD tarafına Güney Çin Denizi'ndeki ilgili egemenlik tartışmalarına taraf olmaması ve eylem ve söylemlerinde temkinli olmasının yanı sıra Çin'in bölgesel egemenlik ve güvenlik çıkarlarına karşı eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.

DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ MESAJI

Vang, iki ülkenin daha çok işbirliğine odaklanması gerektiğine işaret etti.

Filipinler'in bölgedeki egemenlik hakları üzerine Çin'e karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde görülen dava ve 12 Temmuz'da açıklanması beklenen karara ilişkin Vang,ilgili davaya taraf olmadıklarını, çıkacak olası bir kararı kabul etmeyeceklerini ve kararın da yasal bağlayıcılığı olmayacağını vurguladı.

"ABD VE ÇİN ORTAK ÇIKARLARI PAYLAŞIYOR"

Kerry de Güney Çin Denizi meselesinde ilgili tahkim durumu konusunda Çin'in duruşunu anlayışla karşıladıklarını belirterek bölgede egemenlik sorununa müdahil tarafların itidalli olması gerektiğini ifade etti.

Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarın korunması noktasında Çin ve ABD'nin ortak çıkarlar paylaştığını söyleyen Kerry, bölge ülkelerinin, anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözümü için çaba sarf etmesini desteklediklerini kaydetti.

Çin'den ABD'ye uyarı - 1 Pekin Hükümeti, Güney Çin Denizi'ndeki Subi kayalıklarını doldurarak 3 bin 300 metre uzunluğunda uçuş pisti inşa etti. Bu pist Çin'in bölgedeki manevra alanını genişletiyor.

5 TRİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE EGEMENLİK ANLAŞMAZLIĞI

Filipinler, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013'te mahkemeye başvurmuştu. BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

Bu arada Çin, Filipinler'e de ilgili konuda üçüncü bir tarafın kararının bağlayıcılığı olmayacağını, ilgili sorunu diyalog ve müzakere aracılığıyla taraflar arasında çözüme kavuşması çağrısı yapıyor.

Filipinler hükümeti, Nisan ayında ABD'ye ortak devriye görevi çağrısında bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Filipinlerin çağrısına olumlu karşılık verildiğini ve bir ay boyunca bölgede devriye görevine çıkması için 300 Amerikan askerini göndermişti. ABD ordusunun bu hamlesinin, kimseyi kışkırtma amacı taşımadığını belirten Carter, "Aksine bölgede tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Filipinler, ABD ve Avustralya kuvvetlerinin katıldığı, "Balikatan" (omuz omuza) adlı ortak tatbikat, 4 Nisan'da Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınında, Filipinler'e ait Palawan Adası'nda başlamıştı. 5 bin Amerikan askerinin yer aldığı tatbikata, 4 bin Filipinli ve 80 Avustralyalı askerin katıldığı açıklanmıştı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Siyaset
  • Dünya
  • Amerika
  • Siyasi İşler
  • Çin

Sayfa Yükleniyor...