Cizr-eş Şuhur dümdüz oldu

Görgü tanıkları Suriye ordusunun Pazar günü girdiği Cizr-eş Şuhur kasabasında askerlerin rastgele ateş ettiklerini  ve kasabanın “dümdüz olduğunu” anlattı.

Cizr-eş Şuhur dümdüz oldu

Suriye ordusu Pazar günü ele geçirdiği Türkiye sınırı yakınlarındaki Cizr eş-Şuhur kasabası çevresinde yeniden denetim sağlamak amacıyla operasyonlarını sürdürüyor. Suriye yetkilileri kasabanın kuzey kesimlerinde kontrolün sağlanmasının ardından kırsal kesimde isyancı takibinin yürütüldüğünü bildirdi.

Türkiye sınırından geçen mülteciler ve hala Suriye topraklarında bulunan eylemciler, askeri birliklerin kasabanın doğu ve kuzeyindeki köylere saldırılar düzenlediğini ve bu yörelerin dış dünyayla bağlantısını kestiğini belirttiler.

KASABA DÜMDÜZ OLDU
Görgü tanıkları askerlerin bölgeyi yakıp yıktıklarını, tarlaları ateşe verdiklerini, hayvanları vurduklarını anlattı. Adını Ebi Ali olarak veren bir kişi, Associated Press ajansına yaşanan olayları anlatırken, "Cizr eş-Şuhur bitti, dümdüz edildi. Esad'ın adamları askerler, polis ve diğerleri arasında kendi emirlerine körü körüne uymayan herkesi öldürüyor." dedi.

‘BARBARCA’
Adının İbrahim olduğunu söyleyen ve dün sabah erkenden bölgeden kaçan bir çiftçi de, yaşananları, " Üç camiye topçu ateşiyle saldırı düzenlediler. Askerler yabancı bir ülkeyi işgal etseler bu kadar barbarca davranmazlardı. Gelişigüzel ateş ediyorlar ve ellerine geçeni alıyorlar." diye anlattı.

YENİ HEDEF MAARAT EL NUMAN
Hükümet ise, güvenlik birimlerini hedef alan silahlı grupların peşinde olduklarını savunuyor. Suriye askeri kaynakları, Cizr el-Şuhur'dan daha güneydoğudaki, Şam-Halep yolu üzerinde bulunan Maarat el-Numan kentine kaçan silahlı kişilere karşı, bir iki gün içinde askeri operasyon düzenleneceğini belirtti. Devlete ait yayın organları son günlerde Maarat el-Numan'da resmi binalara ve güvenlik karargahlarına saldırılar düzenlendiğini kaydediyor.

SÜNNİ-ALEVİ GERGİNLİĞİ
Suriye'nin diğer yörelerinde de gerilimin yüksek olduğu ve protestolar düzenlendiği haberleri geliyor. Eylemciler kıyı kenti Lazkiye'nin çeşitli mahallelerinde askerlerce barikatlar kurulduğunu bildirdi. Sünni çoğunlukla Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bağlı olduğu azınlıktaki Alevi toplum arasındaki mezhep gerginliğinin son derece yüksek olduğu kaydediliyor.

Doğudaki Der Zor kentiyle başkent Şam'ın bazı dış mahallelerinde de askeri birliklerin konuşlandırıldığı bildiriliyor.

BBC'nin Arapça bölümüne açıklama yapan bazı kaynaklar da, Hama kentinde bir protesto eylemi başladığını, göstericilerin hükümet binasına doğru yürüdüklerini bildirdi. Hukukçu ve mühendis derneklerince düzenlenen yürüyüşe 2 bin dolayında göstericinin katıldığı belirtilmekte.

Suriye, yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine izin vermediği için, ülkedeki gelişmeleri bağımsız kaynaklardan doğrulatmak mümkün olmuyor. Ancak bir haberde, Suriye güvenlik güçlerinin daha önceki operasyonlarda yaptığı gibi, yaşları 18 ile 40 arasında değişen yüzlerce kişinin gözaltına altındığı belirtildi.

Suriye'de dördüncü ayına giren ayaklanmada bin 300 dolayında insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.

ABD'DEN ÇAĞRI
Bu arada Amerika Birleşik Devletleri de, Beşar Esad yönetimine yaptığı, muhalifleri ezmeye yönelik saldırıların durdurulması çağrılarını yineledi. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın siyasi diyaloğa ihtiyacı var. Bir değişim olması şart. Eğer Cumhurbaşkanı Esad bu değişime öncülük etmeyecekse o zaman kenara çekilmeli." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner da, "Hafta sonunda bölgede olanlar ve hala devam eden olaylar tam anlamıyla iğrenç. Bu barbarca eylemleri şiddetle kınıyoruz." dedi.

TÜRKİYE’YE KAÇANLAR 8 BİNİ AŞTI
Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay'ın Yayladağı ve Altınözü ilçesinde oluşturulan dört geçici çadırkentte konaklayan Suriyeli sayısı da 8 bini geçti. Çadır kentlerde bulunan Suriyelilere dair verilen son resmi rakam 8 bin 538…

Ordunun ilerlemesi halinde Türkiye'ye geçmek üzere binlerce Suriyelinin, günlerdir son derece sefil koşullarda ve barınaksız halde, sınırda beklediği haber veriliyor. Türkiye-Suriye sınırında bulunan BBC muhabiri Jonathan Head, mültecilerin büyük bir korku içinde olduklarını ve Esad yönetimi devrilinceye dek evlerine dönmek istemediklerini anlatıyor.

GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI
Öte yandan Suriye Enformasyon Bakanı Adnan Mahmud, ülkenin kuzeyindeki Cisr Eş Şuğur'dan Türkiye'ye gelen Suriyelilere ülkeye dönmeleri çağrısında bulundu.

Mahmud, dün geç saatlerde yapılan bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kasabada güvenlik, elektrik, su ve iletişimin yeniden tesis edildiğini, bölgenin artık güvenli olduğunu belirterek, Türkiye'deki Suriyelilere ülkelerine dönmeleri çağrısını yaptı.

Enformasyon Bakanı Mahmud, hükümetin, Suriye Kızılay'ını, Suriyelilerin geri dönüşünü garanti altına almak için Türk yetkilileriyle koordinasyon yapmakla görevlendirdiğini de söyledi.

Sayfa Yükleniyor...