CNN'de Türkiye programı

ABD'nin ünlü haber kanalı CNN International Türkiye ile ilgili özel bir yayın yaptı. Yayında Kapalı Çarşı ve Gaziantep tanıtıldı, Türkiye "bölgesinin diplomatik ve ekonomik devi haline gelmekte olan ülke" diye nitelendirildi.

ABD'nin CNN International televizyon kanalının bu ay Türkiye'ye ayırdığı "i-List" programında, Gaziantep ve Kapalıçarşı tanıtıldı.

CNN muhabiri Muhammed Jamjoom'ın anlatımıyla, Gaziantep'in güzellikleri ve tarihi dokusunun ekranlara taşındığı programda, Gaziantep'in çevresinin, tarihi mekanlarıyla bir "açık hava müzesini" andırdığı, kentin, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alması açısından kilit bir coğrafi konumda bulunduğu ifade edildi.

Yüzyıllar önce kurulan ticari dokunun halen canlı tutulduğuna değinilen programda, kentteki bir kilim dokuma tezgahından görüntülere yer verildi. Programda, kilim dokumada bugünlerde modern yöntemlerin de kullanıldığı belirtilerek, birçok halının elle dokunmasına rağmen, makineyle üretilen halıların da sayısının çok arttığı ve bu alandaki ticaretin hiç olmadığı kadar iyi bir düzeye eriştiği kaydedildi.

Merinos Halı Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Erdemoğlu, programda, halı ihracatındaki artışın kendilerine gurur verdiğini, Türkiye'nin, makine üretimi halılar ithal ederken, şimdi bu alanda üst düzeyde ihracatçı konumunda bulunduğunu söyledi.

Programda, bugün Gaziantep'in milyar dolarlar değerlerinde makine üretimi halı ihraç ettiği, üstelik ihracatın sadece tekstille sınırlı kalmadığı, yerel şirketlerin Fransa'ya gelinlik elbise, İtalya'ya ayakkabı ihraç ettiğinden bahsedildi.

Geleneksel Türk tatlılarıyla meşhur kentin şimdi çikolatalarıyla da meşhur hale geldiği, hatta İsviçre'ye çikolata ihraç ettiği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN TİCARİ DEVİNE DÖNÜŞÜYOR
Pogramda, "bir zamanların sınır kasabası Gaziantep, son birkaç yıl içinde kendisini Türkiye'nin ticari devlerinden biri haline dönüştürüyor" ifadesi kullanıldı.

Kentin sadece mal ihraç etmekle kalmadığı, çok sayıda turisti de çektiğine işaret edilen programda, Türkiye ile Suriye arasındaki vize sınırlamalarının kalkmasıyla, bugünlerde Suriye'den birçok turistin kenti ziyaret ettiği belirtildi.

"Eski bölgesel gerilimler yumuşarken, sınır ötesi ticarette patlama yaşandığı, bunun da kentin bu son dönemde kaydettiği başarılarda kilit faktörlerden biri olduğu" kaydedilen programda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile röportaja da yer verildi.

Güzelbey, serbest ticaret anlaşması sayesinde Suriye'den tüm mal ve sanayi ürünlerinin Türkiye'ye vergisiz girdiğini, Türkiye'den de Suriye'ye sanayi ürünlerinin gönderildiğini belirtti.

Programda, Gaziantep Ticaret Odası'nın verilerine dayandırılarak, kentin ihracatının 2004 ile 2009 yılları arasında yüzde 156 oranında arttığı, malların birçoğunun Suriye, Irak ve Suudi Arabistan'a ihraç edildiği kaydedildi.

Güzelbey, Gaziantep'in jeopolitik konumuyla "en şanslı" kent olduğunu söylerken, "Gaziantep, sınır kenti olmasının yanında, sanayi kenti, ayrıca ticaret kenti. Tüm bunlar biraraya konulduğunda, Gaziantep'in yükselen yıldız olduğunu görmek kolay" diye konuştu.

Programda, İpek Yolu'nun tarih boyunca, siyasi ve ticari ilişkileri güçlendirmede önemli rol oynadığı hatırlatılarak, "Gaziantep de, belki de bunun aynısını yapan yeni bir İpek Yolu gibi" ifadesi kullanıldı.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI İLE KONUŞTULAR
CNN International'ın "i-List" programında Gaziantep'in yanı sıra, CNN International sunucusu Zain Verjee tarafından İstanbul Kapalıçarşı da tanıtıldı.

Programda Kapalıçarşı'nın, dünyanın en eski alışveriş mekanlarından biri olduğu ancak bugün kendine özgü karakterini kaybetmeden nasıl restore edileceği ikilemiyle karşı karşıya kalındığı belirtildi. Halı, mücevherat, seramik, baharat ve antikalarıyla bilinen 4 bin civarında dükkanı ve 60 sokağıyla dev bir pazar olarak tanımlanan Kapalıçarşı'nın restore edilmesi ihtiyacının dile getirildiği programda, Kapalıçarşı esnafının su sızdıran çatıdan, kökü kokudan, kırık tuvaletlerden ve havalandırmanın yetersiz olmasından şikayet ettiği kaydedildi.

Programda, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, Kapalıçarşı'nın restore edilmesi için 100 milyon dolar civarında harcama yapmayı planladığı ve tadilatın düzgün biçimde yapıldığından emin olmak için bir müfettiş ekibi görevlendirdiği yönündeki sözlerine yer verildi.

Fatih Sultan Mehmet için inşa edildiği 15'inci yüzyıldan beri önemli bir ticaret merkezi olan Kapalıçarşı'nın 16'ıncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman zamanında genişletildiği kaydedilen programda, sanat tarihçisi Claire Karaz ile yapılan bir röportaj da yer aldı.

Karaz röportajında, Kapalıçarşı'nın Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti yaptığında kurulduğunu anlatarak, "Fatih Sultan Mehmet'in amaçlarından biri, halkları kente geri getirerek ticareti canlandırmaktı. Bunlar kimdi? Tabii ki Türkler, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler ve Levantenlerdi. Bu kişiler mallarını buraya getirebilecek ve hatta alt kattaki bazı dükkanlara satabileceklerdi" diye konuştu.

Kapalıçarşı'nın, yangınlar ve depremlerden sonra yüzyıllar boyunca restore edildiği belirtilen programda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına göre, Kapalıçarşı'nın en son 1950'li yılların ortasındaki yangından sonra tadilattan geçtiği kaydedildi.

UMARIM DISNEY TARZINDA BİR TADİLAT OLMAZ
Son tadilatın, Kapalıçarşı'nın karakterini değiştirmeyeceği arzusunu ifade eden Karaz, tadilatın "Disney tarzında" tamamen yeniden inşa edilmiş bir yapıyı ortaya çıkarmayacağını umduğunu söyledi. Kapalıçarşı'nın özelliklerinin de tanıtıldığı programda, şunlar kaydedildi:

"Bugün Kapalıçarşı, 22 kapısı bulunan ve 31 bin metrekareyi kaplayan dev

bir labirent. İçinde dükkanlar, işyerleri, oteller, kafeler, restoranlar, çeşmeler, camiler, okul, polis karakolu ve hamam var. Kapalıçarşı, günde 300 bin ziyaretçi çekiyor. Bazı tahminler, dükkanların toplam değerinin 1,5 milyar dolar düzeyinde olduğunu ortaya koyuyor".

Ailesi nesiller boyunca Kapalıçarşı'da halı satan Muzaffer Biber adlı vatandaşın sözlerine de yer verilen programda Biber, Kapalıçarşı hakkında, "Orası İstanbul'un, Türkiye'nin kalbi. Dünyanın her yerinden insanlar Türkiye'yi ziyaret ediyor ve yeni insanlarla tanışıyor" diye konuştu.

CNN International kanalında bir hafta boyunca devam edecek "i-List Turkey" programında, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ilgi çekici yönleri anlatılıyor. Kanalın tecrübeli sunucusu Zain Verjee İstanbul'da politika, iş, spor ve müzik dünyasından konuklarıyla canlı röportajlar yaparken, Türkiye'deki farklı yaşam tarzı ve ticaret konuları ise CNN muhabiri Muhammed Jamjoom tarafından ekrana taşınıyor.

Sayfa Yükleniyor...