Çölden 13 milyon dolarlık altın çıktı

Namibya Çölü’nde 500 yıl önce batan altın yüklü Portekiz gemisi bulundu. Enkazdan 13 milyon dolar değerinde altın çıkartıldı.

Çölden 13 milyon dolarlık altın çıktı
Arkeolog Dieter Noli'nin arşivi

Portekiz’in Lizbon kentinden 1533 yılında Hindistan’a yelken açan altın yüklü gemi Namibya yakınlarında batmıştı.

Yaklaşık 13 milyon dolar değerinde (38 milyon lira) altın taşıyan Bom Jesus isimli gemi Namibya Çölü’nde elmas arayan işçiler tarafından bulundu. Geminin aşırı yük ve olumsuz hava koşullarını nedeniyle battığı tahmin ediliyor.

Kurumuş bir lagünde bulunan geminin incelenmesi için arkeologlara haber verildi. Altı günlük bir çalışmayla temizlenen enkazdan 13 milyon dolar değerindeki altının yanı sıra, arkeologlara göre çok daha değerli malzemeler de çıktı.

Bom Jesus isimli geminin Batı Afrika ülkesi Namibya’da bulunan en değerli arkeolojik kalıntı olduğu ifade edildi. 

"DÖNEM HAKKINDA BİLGİ SAĞLAYACAK"

Afrika’da arkeolojik çalışmalar yapan Profesör Timothy Insoll, altının yanısıra gemide bulunan çömleklerin çok daha değerli olduğunu belirtti. Manchester Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Prof. Insoll, “Bu çok dikkat edilmesi gereken bir keşif. Özellikle enkazdan çıkartılan dini eserler bize o dönemde önemli olarak kabul edilen değerler hakkında çok geniş bir bilgi sağlayacak.

Örneğin denizcilerin kemikleri, o dönemde gemilerdeki beslenme alışkanlığının belirlenmesi için bize yol gösterecek. Her ne kadar altın bulunması başlıkları süslese de, enkazdan çıkartılan diğer malzemeler bizleri daha çok heycanlandırıyor” şeklinde konuştu.

Çölden 13 milyon dolarlık altın çıktı - 1 Dr. Dieter Noli enkazdan çıkan malzemeleri inceliyor. 

"BİRÇOK EŞYA İNANILMAZ DERECEDE İYİ KORUNMUŞ"

Enkazı çıkartan ekibin başındaki Güney Afrika Deniz Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Dieter Noli, “Neredeyse 10 yıldan fazladır buradaki madencilere, çalışmaları sırasında bir enkaz bulurlarsa bana haber vermelerini söylüyordum. Yaptığımız araştırmalar neticesinde 16 yüzyılda bu bölgede bir geminin battığını biliyorduk ve sonunda bulduk. Aradan geçen 500 yıllık zamana rağmen birçok eşya inanılmaz derecede iyi korunmuş” ifadelerini kullandı.

HAZİNE YILLARCA SAKLI KALDI

Geminin Nisan 2008’de bulunduğunu belirten Dr. Noli, uzmanların içinde hazine olduğunu anlamalarının yıllar sürdüğünü söyledi. Uluslararası yasalar gereği bulunan gemilerin bandırasını taşıdığı ülkelere iade edildiğine dikkat çeken Dr. Dieter Noli Portekiz’in gemideki altınları Namibya’ya bıraktığını ekledi.

Çölde son yıllarda birçok gemi enkazı bulundu. Şimdiye kadar bulunan en eski gemi Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’ne ait 1747 yılında batan The Vlissingen isimli kargo gemisiydi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bilim
  • Hindistan
  • Arkeoloji
  • Dünya
  • Portekiz
  • Afrika

Sayfa Yükleniyor...