Cuma namazı sonrası Urumçi karıştı

Çin Urumçi'de Cuma namazı kılınmasını önce yasakladı, sonra protestolar üstüne bazı camilerde ibadete izin verdi. Ancak namaz sonrası gerçekleşen protestolara polis müdahale etti.

Cuma namazı sonrası Urumçi karıştı

Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de polis, cuma namazından çıktıktan sonra gösteri yapan Uygurlara müdahale etti.


Yüzlerce kişi cuma namazından sonra, yüzlerce polisin çevresindeki yolları kapattığı Ak Camii'nin yakınında toplandı. Kalabalığa müdahale eden polis 5-6 kişiyi tutukladı.

Çin yönetimi, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki camilerde bu hafta Cuma namazı kılınmasını önce yasakladı. Ancak Urumçi'de kalabalıklar bu kararı protesto etmek için toplanınca bazı camilerin ibadete açılmasına izin verildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise, ''camilerin Cuma için kapatılmasının halk güvenliği için gerekli olduğunu, insanların bugün evlerinde kalarak dua edebileceklerini'' söyledi.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGILIYIZ
Çin Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Ma Cişeng ise, Pekin'de Müslüman nüfusu geniş olan ülkelerden gazetecilerle yaptığı sohbette, "Bölgede sorun yok demiyorum, ama bunları çözmek için çabalıyoruz" diye konuştu. Ma Cişeng, gazetecilerin bölgede ibadetin kısıtlandığına dair duyumlar aldıklarını söylemeleri üzerine, "Böyle bir şey genel politikamıza aykırı, inanç özgürlüğüne saygı gösteriyoruz" dedi. Kaşgar'daki yetkililer de, ''gazeteci ve yabancıların kentten ayrılmaları gerektiğini'' belirterek, ''kentte karışıklık olmadığını, ancak ziyaretçilerin güvenlikleri açısından bu kararın alındığını'' kaydetti.

Tarihi Kaşgar kenti ise yabancıların ziyaretine geçici bir süreliğine kapatıldı ve kentte bulunanların da ayrılması istendi.

ÇİN ÖLENLERİN ÇOĞU HAN
Çin Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi yetkilileri ise, Urumçi'de "5 Temmuz günü meydana gelen olaylarda ölenlerin çoğunluğunun Han milliyetinden olduğunu" ileri sürdü.

Uygur kaynakları ise Urumçi'de çoğu Uygur Türkü olmak üzere 400'den fazla insanın öldüğünü, ayrıca diğer kentlerde de daha önce meydana gelen olaylarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Basın Ofisi Müdür Yardımcısı Ma Cişeng, "olayların arkasında başında Rabia Kadir'in bulunduğu Uygur Kongresi'nin olduğuna ilişkin somut kanıtlar bulunduğunu ve zamanı gelince bunların açıklanacağını" belirtti.

RABİYA KADİR'İN GÖSTERDİĞİ FOTOĞRAFLAR SAHTE
Öte yandan, China Daily gazetesinde Rabiya Kadir'e yanlış fotoğraflarla masumları kışkırttığı suçlaması yapıldı.

Gazetenin fotoğrafları karşılaştırarak yayımladığı haberinde, Rabiya Kadir'in El Cezire televizyonunda gösterdiği ve Urumçi caddelerinde çekildiğini kaydettiği fotoğrafın 26 Haziran'da Hubey eyaletindeki bir başka gösteride çekildiği ve Nanfang adlı haftalık derginin internet sitesinde yayımlandığı ileri sürüldü. Söz konusu gösterinin 24 yaşında bir aşçının çalıştığı otelde ölü bulunmasıyla ilgili olduğu bildirildi.

Haberde, Ankara'daki Çin Büyükelçiliği önünde Uygur göstericilerin taşıdığı, otomobillerin ve yere saçılmış ölülerin görüldüğü fotoğrafın ise 15 Mayıs'ta Hangcou şehrinde meydana gelen bir trafik kazasına ait olduğu iddia edildi.

Sayfa Yükleniyor...