Dalai Lama: Tibetliler yok oluyor

Sürgüne gönderilişinn 50. yıldönümü anılan Dalai Lama'ya göre, Çin yönetimi Tibetlilerin yok olmasını istiyor.

Dalai Lama: Tibetliler yok oluyor

Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama, ''Çin'in, geçen yıl protestoların Himalayalar bölgesini sarsmasından sonra Tibet'te insanlık dışı kısıtlamalar uyguladığını'' söyledi.


Hindistan'ın Dharmsala kentinde ''sürgündeki Tibet hükümeti'' ve Tibetliler ile bir araya gelen Lama, sürgündeki 50. yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada Tibet kültür ve kimliğinin neredeyse kaybolmak üzere olduğunu belirterek, ''Çin yönetimi tarafından Tibetliler suçlu gibi görülüyor, ölmeleri isteniyor'' ifadesini dile getirdi.

Konuşma metni yardımcıları tarafından yayımlanan Lama, söz konusu metne göre Tibetli ve Çinlilerin hatırlanamayacak kadar eski zamandan bu yana komşu olduklarını ifade ederek, ''Tibetliler olarak yasallık ve anlamlı bir özerklik istiyoruz'' dedi.

Tibet'in ryhani lideri, ''Bugün bile Tibet'te yaşayan Tibetliler tam bir korku içinde yaşıyor ve Çinli yöneticilerin onlara güvensizliği sürüyor'' diye konuştu.

Pasif direnişe inancını vurgulayarak, değişimin barışçı yolla olması çağrısında da bulunan Lama, ''şiddete başvurmadan, doğruluk yolunda yürümeye devam edersek Tibet adaletinin egemen olacağından şüphem yok''

Dalai Lama, Tibetlilerin ayrı bir ulus olduğunu ve kültürel özerklik istediğini ifade ederken, Pekin yönetimi bölgenin kendine ait olduğunu savunuyor.

GENELİNDE GÖSTERİLER
Dalay Lama'nın sürgüne gitmesine yol açan ayaklanmanın 50. yıldönümü, Avustralya ve Güney Kore'de de gösterilerle anıldı.

Dalai Lama: Tibetliler yok oluyor - 1

Avustralya'nın başkenti Canberra'da, parlamento binasından Çin Büyükelçiliğine yürüyen 300 kadar gösterici ile polis arasında, göstericilerin kendilerine verilen protesto bölgesinde kalmak istememesi üzerine arbede çıktı.

Kimsenin yaralanmadığı arbedede polis 4 kişiyi gözaltına aldı. Ancak bu kişiler, haklarında suçlamada bulunulmadan serbest bırakıldı. Gösterilere, bazı Avustralyalı milletvekilleri de katıldı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de de Çin Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Gösteride Tibet "bağımsızlık bayrakları" taşındı ve göstericiler yüzlerine "Tibet'te barış" yazılı maskeler taktı.

Tibet ayaklanmasının 50. yıldönümü dolayısıyla Asya'nın diğer bölgelerinde de gösteriler yapılması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...