'Devlet egemenliği' bahanesi

Uluslararası Af Örgütü, yıllık raporunda Suriye'de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı gösterilen küresel tepkisizliği kınadı. Örgüt raporunda hükümetleri ihlaller karşısında ‘devlet egemenliği’ bahanesine sığınmakla suçladı.

'Devlet egemenliği' bahanesi

Uluslararası Af Örgütü'nün yıllık raporunda öne çıkan madde yine Suriye'deki iç savaş oldu.

Örgüt raporunda, savaştan kaçan milyonlarca insanın dramına yer verildi, uluslararası kamuoyu kınandı ve sessiz kalmakla eleştirildi.

Raporu açıklayan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, güçlü ülkeleri konferanslarda verilen sözleri tutmamakla suçladı.

Shetty, “Batılı ve zengin hükümetler birçok konferans düzenleyip sözler veriyor ancak iş gerçek yardıma geldiğinde etkisiz kalıyorlar. Verdikleri sözlerle yaptıkları yardımlar birbiriyle örtüşmüyor” dedi.

Genel sekreter, Suriye'deki savaşta 4 buçuk milyon kişinin evlerini terk ettiğini hatırlatarak, "Mülteciler sorunu komşu ülkelerin altından kalkamayacağı kadar büyük" şeklinde konuştu.

Shetty, “Mülteciler konusunda Avrupa'nın gösterdiği tutum hayret verici. Durum Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın başa çıkamayacağı kadar büyük. Avrupa ülkeleri uzun vadede mültecilerle ilgili kararlar almalı ve şu anda da mültecileri barındıran ülkelerden yardımlarını esirgememeli” ifadelerini kullandı.

Af örgütü, Birleşmiş Milletler’e de önemli bir çağrı yaptı ve Suriye yönetimine uygulanan ambargo koşullarının ağırlaştırılmasını ve Esad'ın mal varlığının dondurulmasını talep etti.

Raporda, muhaliflere yapılan yardımlar konusuna da değinilerek, "Radikal unsurlar konusunda dikkatli olunmalı" denildi.

Sayfa Yükleniyor...