Dış basın ‘Fransız kalmadı’

Başbakan Erdoğan’ın dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma dış basında yer buldu.

Dış basın ‘Fransız kalmadı’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda Avrupalı parlamenterlerin sorularını yorumladı. Yüzde 10 seçim barajı, Ermenistan açılımı ve gazeteci Ahmet Şık'ın basılmadan toplatılan kitabı başbakana sorulan sorular arasındaydı.

Erdoğan'ın konuşmasında en dikkat çeken bölüm ise bir Fransız kadın parlamentere verdiği cevaptı. Dini azınlıklarla ilgili soruyu sert bir üslupla yanıtlayan Erdoğan, Avrupalıların Türkiye’yi izlemediklerini belirtti ve “Arkadaşımız Fransız mı? Ama Türkiye’ye de çok Fransızsınız” dedi.

Uluslararası haber ajansları, Erdoğan’ın dünkü konuşmasını bültenlerine taşıdı. Başbakanın özellikle Fransa ile ilgili sözleri heberlerde öne çıkarıldı.

REUTERS: FRANSA’YA YÜKLENDİ
Reuters haber ajansı ‘Türk Başbakanı peçe yasağı nedeniyle Fransa’ya yüklendi’ başlığıyla geçtiği haberde, Erdoğan’ın kamuya açık yerlerde peçe yasağını resmen uygulamaya koyan Fransa'yı dini özgürlükleri ihlal etmekle suçladığını belirtti.

Reuters’ın geçtiği haberde şu bölümler dikkat çekti:

Laiklik konusundaki yasalarını Fransa’dan alan tek Müslüman ülkenin Türkiye olduğunu belirten Erdoğan “bugün Fransa’da kişisel özgürlüklere saygı yok” dedi.

Haberde Erdoğan’ın “Bugün laikliğin Avrupa’da tartışılıyor olduğunu ve temel özgürlükleri zayıflattığını görmek ironik” sözleri de yer aldı. 

Reuters, Türkiye’deki küçük Hristiyan azınlığın bürokratik kısıtlamalardan şikatyetçi olduğu ve son yılarda bir kaç önde gelen Hristiyan’ın öldürüldüğü bilgisini de haberinde verdi.

AFP: ORTADOĞU’DA PETROL KUYULARI GÖRMEKTEN VAZGEÇİN
Fransız haber ajansı AFP Erdoğan’ın konuşmasını daha çok Ortadoğu konusundaki sözleri ekseninde verdi:

"Türk Başbakanı Avrupa'nın, Arap dünyasından yükselen özgürlük çağrılarını dikkate alması ve desteklemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, AKPM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Artık Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya bakınca, petrol kuyuları görmekten vazgeçip, yaşanan trajedilere odaklanmak durumundayız” dedi.

Erdoğan, bölgeye yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin de "sadece insani kaygılar gözetilerek yapılması gerektiğini" vurguladı ve ekledi: "Yeni bir Irak veya Afganistan istemiyoruz."

APA ERMENİSTAN SÖZLERİNE DEĞİNDİ
APA haber ajansı ise Erdoğan’ın Ermenistan açılımları konusundaki sözlerini öne çıkardı:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKPM’de yaptığı konuşmanın ardından Ermeni milletvekili Armen Roustamian’ın sorusu üzerine “Türkiye ve Ermenistan arasında sınırların açılması ayrı bir konudur. Türkiye’deki Ermenilerin haklarının korunması da bizim sorumluluklarımızdan biridir. Biz anlaşmalara sadığız” dedi.

Türkiye’nin aynı zamanda Ermenistan’ın çıkarlarını da savunduğunu söyleyen Erdoğan, “Azerbaycan’daki kardeşlerimizin haklarını da savunuyoruz ve bu hakların Ermeniler tarafından ihlalini asla kabul etmeyeceğiz. Açık konuşuyorum, bu sorunu çözmemiz lazım. Bugün bile sınırları açmaya hazırız. Ben her zaman için Dağlık Karabağ’daki sorunun çözülmesi için Minsk Grubu’nu daha aktif rol oynamaya davet ettim. ABD, Fransa ve Rusya sorunu çözmek için çabalarını arttırmalı. Ermenistan’la sınır sorunu, Minsk Grubu’nun Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmasıyla çözülecektir. Aksi takdirde işler çok zor olacaktır” dedi.

WSJ: ERDOĞAN’A FRANSIZLAR’DAN BAHSETMEYİN
Haber ajanslarının yanısıra Amerikan finans gazetesi Wall Street Journal’da da bir yorum haber yer aldı. Haberde “Türkiye’nin açık sözlü Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fransızlardan bahsetmeyin” sözleri dikkat çekti.

Yazıda Erdoğan’ın çıkışının iç politika kaygıları taşıdığı şu cümlelerle belirtildi:

“Bu aralar, Türkiye’de Fransızları eleştirmek çok prim yapıyor ve Erdoğan bir seçim kampanyasının tam ortasında. Birçok Türk, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olmasını derin bir hakaret olarak görüyor. Son olarak Fransa’nın uygulamaya koyduğu burka yasağına Türk medyasından yüksek sesle, olumsuz tepkiler geldi.”

“Analistler Erdoğan’ın bu çıkışını ikinci “One minute” olayı olarak nitelendirmeye başladı bile”

Sayfa Yükleniyor...