Dört Avrupalı bakan Türkiye'yi yazdı

AB üyesi 4 ülkenin dışişleri bakanları, New York Times ve International Herald Tribune için yazdıkları makalede Türkiye'ye destek verdi.

Dört Avrupalı bakan Türkiye'yi yazdı

İngiltere, İsveç, İtalya ve Finlandiya Dışişleri Bakanları New York Times ve International Herald Tribune için ortak bir makale kaleme aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve Finlandiya Dışişleri Alexander Stubb tarafından kaleme alınan ortak makalede Türkiye'nin AB üyeliğine destek verildi.

Makalede şu ifadeler yer aldı:

"AB'nin genişlemesi ve temelde Batılı Avrupa Kulubü’den gerçek bir Avrupalı birliğe dönüşmesi, AB’nin en büyük başarı hikayelerinden biri. Ancak birliğin bütün kıtaya istikrar, demokrasi ve zenginlik getirme odaklı tarihi hedefi henüz tamamlanmış değil.

Pazartesi günü, Brüksel’deki Genel İşler Konseyi’nde, AB’den çalışma arkadaşlarımızla bir araya gelip, genişleme sürecine yönelik görüşlerimizi paylaşacağız ve AB üyeliği yolunda ilerleyen ülkeler üzerine tartışacağız.

TÜRKİYE AB'NİN EN ÖNEMLİ BÜYÜME MOTORLARINDAN
Bu, son yıllarda AB bünyesinde içe dönük bir hal almaya başlayan eğilime ve açık bir Avrupa vizyonunu canlandırmaya yönelik önemli bir gelişme.

AB genişlemesi, Avrupa’nın ortak değerleri kuralını güçlendirecek ve kıta genelinde standartlaşmasını sağlayacak bir adım. Bu, son dönemde AB’den aldığı ilhamla gerçekleştirdiği reformlarla, Avrupa’nın en önemli büyüme motorlarından birine dönüşen Türkiye için de geçerli bir tartışma.

TÜRKİYE AVRUPA'YA SIRT MI ÇEVİRDİ?
Aslında asıl sorulması gereken soru, Türkiye’nin Avrupa’ya sırt çevirip çevirmediğinden çok; son 50 yıldır bütünleşmeye öncülük eden Avrupa’nın kendi temel değerlerine arkasını dönüp dönmediği olmalı.

Bazı çevrelerde, Türkiye’nin AB üyeliğinin yaratacağı sonuçlara yönelik ciddi endişelerin olduğu görülüyor. Bir zamanlar İngiltere’de olduğu gibi büyük ve kendine güvenli bir ulusu AB’ye dahil etme fikri, Birliğin eski üyelerinden ciddi bir muhalefetle karşılanıyor. Benzer karşıt sesler, İsveç ve Finlandiya’nın AB kapısını çaldığı zaman da duyulmuştu.

Endişeler meşru olabilir ancak savunma tarafının da güçlü tezleri var: Yeni üyeler, Avrupa’nın yeniden bir ekonomik dinamizm yakalamasına ve dünyayı ilgilendiren sorunlarda daha fazla söz sahibi olmasına yardımcı olabilir.

Aday ülkeler, liberal reformlar gerçekleştirmeye zorlanarak ve insan haklarına saygı duymaları sağlanarak, Avrupa’nın istikrar ve büyüme hızı artırılabilir.

TÜRKİYE AVRUPA'YI BİR ADIM ÖTEYE GÖTÜREBİLİR
Düşüncelerimizin altında, Türkiye’yi de hatırlamalı ve bu ülkenin diğerlerinden farklı olarak, Avrupa’nın güvenlik, ticaret, enerji ağları konusundaki çıkarlarını bir adım ileriye götürebileceğini düşünmeliyiz.

Balkanların batısında yaklaşık 15 yıl süren kritik sürecin ardından, artık bölgedeki bütün ülkelerin Avrupa'ya yönelik açık bir bakış açısı var.

Türkiye ise üyelik yolunda yapılması gereken geniş kapsamlı reformların tam ortasında yer alıyor. Son dönemde, İzlanda’nın üyelik görüşmelerini başlatması AB’nin çekiciliğini hala koruduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE SINIFINDA TEK
Türkiye sınıfında tek. sahnesinin önemli bir oyuncusu ve hatırı sayılır bir nüfuza sahip. Ekonomisinin bu yıl yüzde 5’in üzerinde bir büyümeye imza atması bekleniyor. OECD ise, 2050’ye kadar Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesi olacağını öngörüyor.

Avrupa’daki girişimciler, 40 milyar Euro değerinde bir iş kapasitesine sahip ve toplamda 500 bin kişinin üzerinde insana istihdam sağlıyor.

Türk ekonomisi AB’de ihracatçılar ve yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratabilir."

Sayfa Yükleniyor...