Dört erkeğe bir kadın

Kuveyt’de yapılan milletvekili seçimlerinde dört kadın politikacı ilk kez parlamentoya girdi. Böylece dünyada kadının olmadığı meclis sayısı 8’e indi.

Dört erkeğe bir kadın

Son dönemde dünya çapında kadınların parlamentolardaki temsil oranı yükseliyor, ancak meclislerde cinsiyet eşitliği henüz sağlanabilmiş değil. 10 yıl önce, tüm dünya parlamentolarındaki yüzde 13.3 olan kadın temsili, Mayıs 2009 itibariyle yüzde 18,5’e yükseldi. Yaşanan iyileşmelere karşın, dünyadaki her dört erkek parlamentere karşılık bir kadın parlamenter görev yapıyor.


Son olarak, Kuveyt’de yapılan milletvekili seçimlerinde dört kadın politikacı, ilk kez parlamentoya girmeyi başardı. Böylelikle dünyada kadının olmadığı meclis sayısı 8’e indi.

Dünyada, meclisinde kadının bulunmadığı ülkelerin üçü Arabistan Yarımadası’nda yer alıyor. Kalan beş ülke de küçük ada ülkeleri.

Bugün için Suudi Arabistan, Umman, Katar, Mikronezya, Nauru, Palau, Solomon Adaları ve Tuvalu meclislerindeki sandalyelerin tamamında erkekler oturuyor.

RUANDA MECLİSİ'NDE ERKEKLER AZINLIKTA
180 ülke parlamentosunda, kadınların yarıdan fazla sandalyeye sahip olduğu tek ülke bir Afrika ülkesi olan Ruanda. 80 sandalyelik Ruanda parlamentosunda, 45 kadın vekil bulunuyor. Ruanda parlamentosunun yüzde 56’sı kadınlardan oluşuyor.

Kesin eşitlik sağlanmasa da, İsveç, Küba, İzlanda, Finlandiya, Hollanda ve Arjantin meclisleri yüzde 40’tan fazla kadın temsiliyle, cinsiyet eşitliğinde en önde gelen ülkeler olarak öne çıkıyor. Ayrıca dünyada 23 ülke meclisinin yüzde 30’dan fazlası, 56 ülke meclisinin de yüzde 20’den fazlası kadınlardan oluşuyor.

TÜRKİYE ÇOK GERİLERDE
550 milletvekilinin 50’sinin kadın olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi, yüzde 9’luk kadın temsiliyle 180 ülke arasında 103’üncü sırada yer alıyor. Türkiye, bu oranla Afganistan, Uganda, Vietnam, Irak, Tunus, Pakistan, Etiyopya, Sudan ve Gambiya’nın gerisinde yer alıyor.

Dört erkeğe bir kadın - 1 TBMM, on erkek vekile bir kadın vekil düşüyor.

KADINLAR İŞGALLE MECLİSE GİRDİ
Genel olarak Müslüman ülkeler, kadın vekil sayısı ve oranında gerilerde yer alıyor. 2001 yılından itibaren ABD işgali altında olan Afganistan, kadın vekil oranın en yüksek olduğu Müslüman ülke durumunda. 2005 yılında yapılan seçimlerde, 242 milletvekilinin 67’si kadınlar arasından seçildi. Yüzde 27.7’lik kadın oranıyla Afganistan Parlamentosu, dünyada en eşitlikçi 28’inci parlamento konumunda.

Arap parlamentolarında kadınlar yüzde 9.7 oranında temsil ediliyor. Bu alandaki en ileri örnekse Irak parlamentosu. 275 sandalyeli Irak meclisinde 70 kadın vekil bulunuyor, bu sayının tüm vekillere oranı da yüzde 25.5. 1996’da 250 Iraklı vekilin sadece 16’sı kadındı.

14 ÜLKEYİ KADINLAR YÖNETİYOR
Kadınların parlamento temsilindeki oranları yaklaşık beşte birken, bu oran ülke yönetimi söz konusu olduğunda daha da düşüyor. Bugün 200 ülkenin sadece 14’ünde kadınlar yönetimin başında bulunuyor. Arjantin, Şili, Finlandıya, Almanya, Haiti, İzlanda, Hindistan, İrlanda, Moldova, Mozambik, Filipinler, Ukrayna, Hollanda Antilleri ve Alan Adaları’nın başbakanları ya da devlet başkanları kadın politikacı.

Sayfa Yükleniyor...