Dünya böyle duyurdu: Türkler sele kapıldı!

İstanbul ve Tekirdağ’daki seller yabancı basında da yer buldu. Ortak neden, altyapı eksikliği ve dere yataklarındaki yerleşim oldu.

Dünya böyle duyurdu: Türkler sele kapıldı!

İstanbul'da selin neden olduğu yıkım uluslararası basının gündeminde. New York Times, BBC, Deutsche Welle gibi yayınlar gelişmelere haber bültenlerinde geniş yer verdi.


New York Times gazetesi, “Seller en az 31 kişinin ölümüne yol açtı” başlıklı haberinde İstanbul ve çevresinin son 80 yıldaki en yoğun yağışı aldığını belirtti. Özellikle şehrin deniz seviyesi altındaki varoş bölgelerinde can kaybının yüksek olduğunu yazan gazete, altyapıdaki yetersizliklerin ölü sayısının artmasında etkili olduğunu vurguladı.

NYT makalesinde, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Miktad Kadıoğlu’nun NTV’ye verdiği demeçte kullandığı “İstanbul’un sel felaketine karşı bir hazırlık planı yok. Halbuki son 30 yıllık verileri kullanarak yağış tahminleri yapabilir ve ona göre yapılaşmayı kontrol edebilirdik. Ama bu yapılmadı” ifadeleri alıntılandı. Gazete, NTV’ye dayanarak haftasonuna kadar şiddetli yağışların süreceği tahminini de aktardı.

İngiliz The Guardian gazetesi, internet sitesinde video görüntüleriyle desteklediği haberinde İstanbul ve çevresini vuran sel felaketinin neden olduğu can kayıplarını anlattı ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in “Altyapı çok zarar gördü. Kentlerimizi ve altyapılarını planlarken daha dikkatli olmalıyız” açıklamasını aktardı. Makalede Türkiye’nin az gelişmiş bölgelerinden İstanbul’a göç akını yüzünden metropolün hızla büyüdüğü ancak altyapının buna paralel olarak geliştirilmediği vurgulandı.

Gazete felaketin sebebi hakkındaysa şunları yazıdı:

"Türkiye'nin yoksul kırsal bölgelerinden on yıllardır süren göçün sonucu olan hızlı nüfus artışı, 15 milyonluk metropolün yeterli altyapı olmadan ve zayıf şehir planlamacılığı ile gelişmesine yol açtı. İstanbullu yetkililer de bugüne dek afet planlarını daha çok depremler üzerinde yoğunlaştırdı."

Tüm yabancı basın organları gibi servisten inerken sulara kapılarak yaşamını yitiren yedi kadın tekstil işçisinin dramını NTV’den aktaran Alman Deutsche Welle radyosu ve internet sitesi, kötü altyapı yüzünden İstanbul nüfusunun büyük bölümünün sel felaketine karşı korumasız olduğunu belirtti. Radyo, felaketlerden en çok etkilenen bölgelerdeki yapılaşmanın en az yüzde 90 oranında kaçak olduğunun altını çizdi.

Times da ‘İstanbul’daki sellerde en az 23 kişi öldü’ başlığını kullandığı haberde son 80 yılın en yoğun yağışlarının, şehrin dranej sisteminin zayıf olduğu bölgelerde felakete neden olduğunu yazdı.

Felakete yer ayıran bir başka İngiliz gazetesi de Daily Mail oldu. İnternet sitesinde, yaşananaların fotoğrafları eşliğinde verilen haberde, ticaret alanlarının ve ve oto yolların etkilendiği, onlarca kişinin araçlarda mahsur kaldığını aktardı.

Dünyanın en etkili yayın organlarından BBC’nin haber bültenlerinde sel kurbanlarının hayatta kalma mücadelesi sürekli görüntülü olarak verildi. Kurumun internet sitesi de "Türkler sele kapıldı" başlıklı haberine, hafta sonuna kadar süreceği duyurulan şiddetli yağışlardan etkilenen kişilerin ve tanıkların çektiği fotoğrafları iletebilmeleri için bir e-posta adresi ekledi. Gönderilen fotoğraflar konuyla ilgili oluşturulan galeride sergileniyor.

Fransız Le Monde gazetesinin internet sitesi de “Çok şiddetli yağışlar ölüm getirdi” başlığı altında AP ve Reuters ajanslarının geçtiği fotoğraflardan oluşan felaket görüntülerini okuyucusyla paylaştı. Amerikan haber kanalı CNN International televizyonu gelişmeleri, ‘yıkıcı sellerin vurduğu Türkiye’de onlarca kişi öldü’ manşetiyle duyurdu. Haber kanalında, Türkiye’yle yapılan bağlantılara da yer verildi.

Arap dünyasındaki en etkili medya kuruluşu olan El Cezire, "Öldürücü seller İstanbul'u vurdu" başlığıyla özetlediği olayı, ilk haber olarak verdi. Alman Der Sipegel dergisinin internet sitesinde çarpıcı fotoğraflara yer verildi ve "Tsunami benzetmesi" yapıldı.

Yabancı basın, İstanbul'daki selde can ve mal kaybının yüksek olmasında altyapı eksikliğinin ve dere yataklarındaki yerleşimlerin etili olduğu görüşünde birleşti.

Sayfa Yükleniyor...