El Pais: Türkiye'nin yolu dikenlerle dolu

El Pais gazetesi, Türkiye'nin AB'ye girişinin her geçen gün daha karışık bir hal aldığını söyledi ve "Türkiye'nin tam üyelik yolu dikenlerle dolu" ifadesini kullandı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la yapılan bir röportaj, bugün İspanyol El Pais gazetesinde yayımlandı. Gazetede röportajın yanısıra Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili bir yorum da yer aldı.

Yorumda, Sarkozy ve Merkel'in Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşılık "imtiyazlı ortaklık" fikrini öne çıkarttığına işaret edilerek, Türkiye'nin AB'ye girişinin her geçen gün daha karışık bir hal aldığı öne sürüldü.

"Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğe doğru yolu dikenlerle dolu" ifadesini kullanan gazete, "Sarkozy ve Merkel, Obama'nın Türkiye konusundaki heyecanını paylaşmıyor" değerlendirmesini yaptı.

Egemen Bağış, gazeteye verdiği demeçte, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB üyeliği meselesini gerçekte iç politikaları için kullandıklarını söyledi. AB'nin yürürlükteki tüm yasalarını ve AB ile Türkiye arasındaki binlerce sayfalık tüm belgeleri okuduğunu, ancak hiçbir yerde "imtiyazlı ortaklık" ifadesine rastlamadığını belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'nin AB süreciyle ilgili "hiçbir kapsamı olmayan, sanal bir fikre" sahip olduklarını ifade etti.

Bağış, "Türkiye'nin AB'ye girişine karşı olanların çoğu, tarih kitaplarının sayfalarında bir dip not olarak yer alacak" diye konuştu.

MÜSLÜMAN GENÇLERİN MODELE İHTİYACI VAR
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin 1.5 milyarlık Müslüman dünyası tarafından çok büyük ilgiyle izlendiğini belirterek, "İslam dünyasından Avrupa'ya gelen gençlerin bir modele ihtiyaçları var. Bu gençler, ayrımcılık ve şiddet üretenler ile, Başbakan Erdoğan gibi ülkesinin modernleşmesi, insan hakları ve demokrasi iddiasında olanlar arasında seçim yapabilir" dedi.

Türkiye'nin, İsrail ile Suriye arasında barış görüşmelerini başlattığını, Rusya ile Gürcistan arasındaki uzlaşmada da öncü rol oynadığını, ABD-İran meselesi için de arabuluculuk teklifinde bulunduğunu ifade eden Bağış, "Barış için bir merkez olmak istiyoruz" diye konuştu.

Bağış, son dönemlerde Ermenistan ile Türkiye arasındaki diyalog süreciyle ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Diyaloğun devam etmesi için, Ermenistan ile Azerbaycan arasında istikrarlı bir işbirliğine ihtiyaç var. Türkiye, Kafkaslar için bir istikrar paktı teklifinde bulundu. Bizim farklılığımız; sorunlarımızı başka yollardan ziyade masada çözmenin en iyi çözüm olduğuna inanıyoruz. Hazar Denizi'nden Avrupa'ya enerji akışında bir merkez haline gelmek istiyoruz."

DEVLETİ DEĞİŞTİRMEK DEĞİL, DAHA DEMOKRAT YAPMAK İSTİYORUZ
Bu arada AK Parti'nin anayasa değişikliği hazırlıklarıyla ilgili olarak Bağış, "Anayasamızda reform yapmak ve ülkemizi daha demokratik hale getirmek için muhalefetle bir anlaşmaya varacağımızı umuyoruz. Eğer gerekirse değişiklikleri onaylamak için bir referandum ilan edeceğiz. Devleti değiştirmek istemiyoruz sadece daha demokrat yapmak istiyoruz" dedi.

Devlet Bakanı Bağış ayrıca, "Türkiye'nin Kürt sorunu değil, terörizm sorunu var" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...