Endonezya Devlet Başkanı'ndan "kimyasal hadım" açıklaması

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, parlamento tarafından geçen hafta onaylanan kimyasal hadım yasasıyla ülkedeki pedofiliyi (sübyacılığı) yok edebileceklerini belirtti.

Endonezya Devlet Başkanı'ndan "kimyasal hadım" açıklaması



Widodo, BBC'ye verdiği demeçte, Endonezya'nın insan haklarına saygı duyduğunu ancak cinsel suçların cezalandırılması söz konusu olduğunda uzlaşma olmayacağını ifade etti.

Ülkede işlenen cinsel suçlar için en ağır cezaların uygulanacağını dile getiren Widodo, "Son derece kararlıyız. Bana göre, kimyasal hadım cezasını istikrarlı şekilde uygularsak cinsel suçları azaltarak zaman içinde tamamen ortadan kaldırırız" şeklinde konuştu.

Hükümetin eşcinsellik konusunda takındığı tutuma ilişkin eleştirilere de değinen Widodo, azınlıklara karşı ayrımcılık yapılmadığını savunarak, "Biz dünyanın en büyük Müslüman ülkesiyiz ve dini kaidelerimiz var. Bunu hatırlamanız ve bilmeniz gerekiyor. Bizim toplumsal kaidelerimiz var" dedi.

Endonezya'da 13 Ekim'de pedofillere idam cezası ve kimyasal hadımı öngören yasa değişiklikleri parlamento tarafından onaylanmıştı. Parlamentodaki oylamada, Devlet Başkanı Widodo'nun toplu tecavüze uğrayan 14 yaşındaki bir kızın öldürülmesinin ardından mayıs ayında teklif ettiği değişiklikler kabul edilmişti. Yeni yasalar, çocuklara cinsel tacizde bulunanlara en az 10 yıl hapis cezası öngörüyor, aynı zamanda hakimlerin suçlulara idam cezası verilmesi veya elektronik kelepçe takılması yönünde karar vermesine olanak tanıyor.

İnsan hakları örgütleri, şiddetin şiddetle durdurulamayacağını savunarak yeni cezalara karşı çıkıyordu. Polonya, Güney Kore, Rusya ve ABD'nin bazı eyaletlerinde kimyasal hadıma başvuruluyor.

GÜNEY ÇİN DENİZİ 

Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelere de değinen Widodo, Endonezya'nın, Güney Çin Denizi'ndeki Natuna sularında askeri varlığını artıracağını ve ordunun yasa dışı balıkçılıkla mücadele ettiğini söyledi.

Widodo, "Burası bizim milli sularımız, burası Endonezya'nın zenginliği. Böylece bundan böyle yasa dışı balıkçı tekneleri bizimle oynayamaz. İkincisi Natuna, bizim toprağımız. Natuna, Endonezya'da yer alıyor. Bu yüzden askeri operasyon, savaş oyunu yapmak istersek bu bizim hakkımız. Egemenlik açısından asla taviz vermeyeceğim" ifadelerine yer verdi.

Hükümetin yolsuzlukla mücadelesi konusunda da değerlendirmede bulunan Widodo, "9 bakan, 19 vali, 300'den fazla yerel lider ve 100 milletvekili yolsuzluk nedeniyle hapiste" dedi.

Yolsuzluk konusunda da katı kuralları olduğunu kaydeden Widodo, "Durumu iyileştirmek için sert uygulamalara devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Endonezya sahil güvenlik güçleri, haziran ayında Natuna sularında yasa dışı avlandığı tespit edilen Çin bandıralı bir balıkçı teknesine el koymuş, içindeki 7 mürettebatı gözaltına almıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Endonezya sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık faaliyeti yürüten Çinli balıkçı teknelerini aşırı güç kullanarak taciz ettiğini ve açılan ateş sonucu teknedeki mürettebattan birinin yaralandığını ileri sürmüştü.

Sayfa Yükleniyor...