Erdoğan: Bir daha Fransa'ya gitmem

Fransa Senatosu’nda bugün ele alınacak ‘Ermeni soykırımı’ iddiasını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifine tepki gösteren Başbakan Erdoğan, yasanın kabul edilmesi durumunda bir daha Fransa’ya gitmeyeceğini söyledi.

Erdoğan: Bir daha Fransa'ya gitmem

Fransa meclisinde 22 Aralık'ta kabul edilen yasa teklifi, bu kez Senato'ya geliyor.


Tasarının görüşülmesine saatler kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi.

Başbakan Erdoğan, tasarıyla yürütülen tartışmanın düşünce özgürlüğüne ters olduğunu söyledi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''Temennim odur ki, senato, Fransa'yı kendi değerleriyle çatışan bir ülke konumuna düşürmez. Şu anda görüştükleri konu, Fransa'nın özgürlükleri konusunda bugüne kadar iddialı oldukları başlıkları inkarı haline gelmektedir. Bu bir defa düşünce özgürlüğüne tamamen ters bir tartışmadır. Sadece Mayıs ayında yapılacak seçime yönelik bir yatırımdır. Ama görüyoruz işte on binlerce kardeşimiz, soydaşımız Türkler, Paris'te bir araya geldiyse, bu geleceğe yönelik ne gibi bir yankı uyandıracağını ortaya koymaktadır. Yani bu on binler, yarın yüz binler olabilir. Çünkü yapılan insan haklarına aykırıdır. İnsan hakları evrensel beyannamesine aykırıdır. Uluslararası ilişkiler açısından Fransa-Türkiye ilişkilerine aykırıdır. Bu kadar basit siyasi hesaplar uğruna tarihçilerin vermesi gereken bir kararı, tarihçilerin alması gereken bir kararı kalkıp da burada Sarkozy'nin kendi siyasi hesapları için, anlaşılır değil. Dolayısıyla bugün alınacak karara göre bizim de vereceğimiz başka bir karar var.''

Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Recep Tayyip Erdoğan Fransa'ya, Paris'e geldi ve 'Soykırım yoktur' dedi, ne yapacaksınız?” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ''Böyle bir şeyde acaba artık Fransa ziyareti olur mu? O da düşünülür'' dedi.

DAVOS'TAKİ 'ONE MINUTE' ÇIKIŞI
Başbakan Erdoğan, Davos'ta tartıştığı İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e "One minute" diyerek tepki göstermişti.

Toplantıyı terk eden Erdoğan, "Daha da Davos'a gelmem" demişti.

BOZDAĞ: İLİŞKİLER FARKLI KULVARA GİRER
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Fransa Senatosu'ndaki "soykırım inkar" yasası teklifinin kabul edilmesi halinde bu ülkeyle ilişkilerin farklı bir kulvara gireceğini söyledi.

ÇELİK: EYLEM PLANI KALICI HALE GELİR
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de, Fransa Senatosu'nda yasa teklifinin onaylanması halinde Fransa'ya karşı bu kez eylem planının kalıcı hale geleceğini belirtti.

SENATO'DAN GEÇECEK Mİ?
Yeşiller ve Radikal grup, teklife karşı olduklarını daha önce duyurmuştu.

Senato’nun Anayasa Komisyonu'da geçen hafta teklifi kabul edilemez bulmuştu. Senato, Anayasa Komisyonu'nun görüşünü kabul ederse yasa teklifi gündemden düşecek.

Mayıs ayında Anayasa Komisyonu’nundan benzer bir karar çıkmış, bu karar Senato Genel Kurulu’nda kabul edilince, Ermeni teklifi gündemden düşürülmüştü.

'AVRUPA'DA ENGİZİSYON DÖNEMİ AÇILIR'
Oylamadan önce Ankara'dan Paris’e son uyarılar gelmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Fransa Senatosu'nda oylanacak Ermeni yasa teklifine ilişkin olarak, ''Bundan sonra Avrupa değerleri büyük tehdit altındadır. Her meclis kendi tarih görüşünü muhtevi kararlar alıp uygularsa Avrupa'da yeni bir engizisyon dönemi açılır.

Bu tarihi görüş dışındaki kitaplar yakılmaya başlanır. Bu tarihi görüş dışındaki görüşler, ifadeler ve tarih yorumlarını dile getirenler hapse atılırlar. Bu tipik bir engizisyon anlayışıdır. Ortaçağ'da engizisyonda neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Maalesef bunu tekrar canlandırmak Fransa için ayıptır'' dedi.

SENATO ÖNÜNDE PROTESTO
Avrupa Türk Demokratlar Birliği Fransa Başkanı Ahmet Oğraş, Türk kökenli vatandaşların bugün genel kuruldaki oylama öncesinde senato binası önünde varlıklarını bir kez daha göstereceklerini söyledi.

Cumartesi günkü protesto gösterisinin büyük bir başarıyla tamamlandığını ve yaklaşık 30 bin kişinin başkentteki protestoya katıldığını hatırlatan Oğraş, bugün iş günü olmasına rağmen yine çok sayıda Türk vatandaşını senato önüne beklediklerini söyledi.

Fransa'daki Türk dernekleri temsilcilerinden oluşan bir heyet ile bugün senatoya gideceklerini ve burada oylamadan önce yetkililerle bir kez daha görüşeceklerini ifade eden Oğraş, şu ana kadar yaklaşık 5 bin protesto mektubunun senato yönetimine iletildiğini belirtti.

Oğraş, Fransa'nın önde gelen gazeteleri Liberation, Le Figaro ve Le Monde'a tam sayfa ilan verdiklerini belirterek, bu ilanlarda, yasa teklifine Fransa'nın ünlü tarihçilerinin ve anayasa uzmanlarının da karşı çıktığının vurgulandığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...