'Esad'dan bunu beklemek saflık olur'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın büyük kentlerdeki askeri güçlerini geri çekeceğini beklemenin ‘saflık’ olacağını belirtti.

'Esad'dan bunu beklemek saflık olur'

Lavrov, başkent Şam dahil olmak üzere birçok şehirde rejim karşıtı Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) karşı çatışmalara giren Suriye ordusunun geri çekilmesini beklemenin anlamsız olduğunu ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanı, bugün yaptığı açıklamada, ‘Batılı ve Arap ülkelerin, Esad’dan askeri güçlerine geri çekilme emri vermesini beklememeleri gerektiğini, böyle bir beklentinin saflıktan öteye gitmeyeceğini’ söyledi.

Lavrov açıklamasında, ‘Esad rejiminden silah bırakma gibi bir talepte bulunmanın Batılı ve Arap ülkelerin hakkı olmadığını” belirtti ve “Diplomatik ortaklarımız ilk olarak Esad rejiminin silahlarını susturması ve şehirlerden askerleriyle silahlarını geri çekmesini ve sadece bu talebin kabul edilmesi halinde muhalif güçlerden de aynısı talep etmeyi düşünüyorsa, bu tamamen işlemeyecek bir plana işaret eder” dedi.

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğrencilerle bir araya gelen Lavrov, “Ya insanlar saf ya da bu bir tür provokasyon“ ifadesini kullandı. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, “Rusya’nın Esad rejimini desteklemediğini ancak günlük şartlara göre politikalarını değerlendirdiklerini” ifade etti. 

Lavrov, “Suriye rejimine bakışınız ne olursa olsun, bugün şehirlerde çatışmalar yaşanırken sadece bir tarafın silahını bırakmasını düşünmeniz tamamen gerçek dışı bir durum... Suriye’de yaşananlarda rejime veya belli kişilere destek vermiyoruz... Politikalarımızı gerçekçi durumlar üzerinde kuruyoruz” dedi.

YENİ UMUT BRAHİMİ
Suriye, Ağustos ayında 18 aydır süren çatışmalarda en fazla can kaybının yaşandığı döneme tanık olurken, muhaliflerle Esad rejimi arasında uzlaşma sağlamayı başaramayan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye eski özel temsilcisi Kofi Annan’ın yerine gelen Cezayir eski Dışişleri Bakanı Lakhdar Brahimi, BM’nin en son umudu oldu.

Batılı devletler, Esad’ın muhaliflere politik alanda bir avantaj sağlamaya izin vermeksizin kendi adına siyasi avantaj elde edene kadar ÖSO ile savaşmaya devam edeceğine inanıyor. Lübnan’ın 1980’lerde yaşadığı iç savaşta elde ettiği politik başarılar ve Afganistan ile Irak’ta BM elçisi olarak gösterdiği performansla tanınan Brahimi, bugün BM merkezinde görüşmelere katıldı. Brahimi, Salı günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve görevini devraldığı Kofi Annan ile bir araya gelerek resmen BM Suriye özel temsilcisi unvanını alacak. 

Brahimi’nin yeni görevine atanmasının ardından Şam’a giderek Beşşar Esad ile görüşmesi, ardından Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak bu programa ait kesinleşmiş bir detay henüz yok.

Suriye’deki kan akışını durdurmak için altı ay boyunca resmi temaslarda bulunan Annan, bu görevinde başarısız olurken, altı adımlık barış planının yürürlüğe girmemesinde Batılı güçlerin yeterince destek vermediği eleştirisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...