Eski Rum lider hayatını kaybetti

Kıbrıs müzakerelerinde adı her zaman Rauf Denktaş ile birlikte anılan eski Rum lider Glafkos Klerides 94 yaşında hayatını kaybetti.

Eski Rum lider hayatını kaybetti

Kıbrıs Rum Yönetimi'nin eski liderlerinden Glafkos Klerides'in tedavi gördüğü Güney Lefkoşa'daki Evangelistria Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

KKTC’nin 30. Kuruluş yıldönümünde hayata veda eden Klerides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Makarios’tan sonra Rumların en ünlü lideriydi. Tam 43 yıl siyaset sahnesinde kaldı.

Klerides Rum kesiminin kalkınmasında büyük rol oynadı, yarattığı güçlü ekonomik sistemle ülkesinin AB’ye tam üyeliğini sağladı.

Glafkos Klerides 2004 yılında referanduma sunulan, Türk tarafının kabul, Rumlarınsa reddettiği Annan çözüm planına evet denilmesi için çaba sarfetmişti.

'ZORLU VE İNATÇI'
Klerides, 50 yıllık Kıbrıs sorununda yürütülen müzakerelerde sergilediği nazik karakteriyle dünyada saygın bir devlet adamı olarak görüldü. Adı her zaman KKTC'nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la birlikte anıldı.

İki lider Kıbrıs sorununun en kritik dönemlerinde yıllarca müzakere etti. Denktaş, aynı okulda okuduğu Klerides'i inatçı olarak tarif ederken, müzakere masasında zorlu bir lider olduğunu da teslim ederdi.

'ÇÖZÜME ÇOK YAKLAŞMIŞTIK'
1974 barış harekatından sonra Rauf Denktaş'la müzakereler yapan Glafkos Klerides, 1976 yılında çözüme çok yaklaştıklarını belirtmiş ancak neden başarılı olamadıklarını NTV’ye verdiği özel bir röportajında şu sözlerle anlatmıştı:

"Ben ve Rauf çözüme çok yaklaşmıştık, anlaşmazlıkların yüzde 99’unu halletmiştik. Ancak öyle bir an geldi ki ben de Rauf da buna cesaret edemedik. Sudan bahanelerle karşılıklı geri adım attık. Çözüme öylesine yakındık ki… Sanıyorum Kıbrıs çözüme bir daha hiçbir zaman o kadar yakın olmayacak"

MÜZAKERE SÜRECİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI
Şimdiki Rum lider Nikos Anastasiades’in genel başkanı olduğu Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ’nin kurucularından olan Glafkos Klerides, siyaset hayatına 1960'da başladı.

Türklerle Rumların ortaklaşa kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti temsilciler meclisine seçilen Glafkos Klerides, 1963'te Türklerin silahlı saldırılarla ortaklık cumhuriyetinden uzaklaştırılmasında rol oynadı. Bu tarihten sonra başlayan Kıbrıs sorunundaki tüm müzakere süreçlerinde önemli rol oynadı.

Klerides, 20 Temmuz 1974'teki barış harekatından sonra Rumların geçici devlet başkanı oldu. Yunan cuntasının darbesinden kurtulan Makarios adaya dönünce yetkilerini iade etti. Klerides 1993’ten itibaren 10 yıl süreyle Rumların devlet başkanı seçildi.

EOKA'NIN LİDERLERİNDEN
Glafkos Klerides, adanın Yunanistan'a bağlanmasını amaçlayan ve bunun için önce İngilizlere ardından da Türklere karşı silahlı saldırılar düzenleyen EOKA terör örgütünün liderlerindendi. Klerides’in EOKA’cı kimliği Rum halkı arasında kahraman olarak anılmasını sağladı.

NAZİLERE ESİR DÜŞTÜ
İngiltere'de hukuk eğitimi alarak başarılı bir avukat olan Glafkos Klerides, 2. savaşında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde yer aldı, uçağı Almanya'da düşürülünce esir alındı.

94 yaşında ölen Glafkos Kleridesin 1 kızı bulunuyor. Klerides'in kızı Keti Klerides de babasının yolundan giderek politikacı oldu. Demokratik seferberlik partisi milletvekili olan Keti Klerides, Kıbrıslı Türklerle kurduğu dostane ilişkileriyle tanınır.

Sayfa Yükleniyor...