Fransa İslam ve laikliği tartışıyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidar partisi tarafından aylardır hazırlanmakta olan ve İslam’ın ülkedeki konumunu tartışmaya açan ‘laiklik kurultayı’ bu akşam yapılıyor.

Fransa İslam ve laikliği tartışıyor

İktidar partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP), İslam'ın Fransa'daki konumunu "sağlamlaştırmak" için düzenlediğini söylediği kurultay, sol muhalefet partileri, dini liderler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından "ülkedeki Müslümanları hedef göstereceği ve aşırı sağcıların işine yarayacağı" gerekçesiyle boykot ediliyor.

Kurultayı boykot edenler arasında Başbakan François Fillon ve Sarkozy'ye 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde destek vermiş olan merkez partiler de var.

İktidar partisi, kurultay sonunda, önümüzdeki aylardan itibaren uygulamaya konulmak üzere, laiklik ilkesi çerçevesinde toplam 26 öneride bulunacak. Bu önerilerden 3'ü laiklik ilkesi ve dini özgürlükler konusunda 2012 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertesinde yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesini, 10'u laiklik ilkesiyle ilgili mevcut yasaların tam olarak uygulanmasını, diğer 13'ü ise Fransa'da dinsel özgürlüklerin güvence altına alınmasını kapsıyor.

DİNSEL SİMGELERE YASAK
Öneriler arasında, ülkede kamu ve özel sektöre ait şirketlerde dinsel simge ve ibadetle ilgili iç tüzük çıkarılması, kreşlerde personel ve personele eşlik eden ebeveynlerin başörtüsü başta olmak üzere dinsel simge kullanmasının yasaklanması, ana ve ilköğretim okullarının kantinlerinde et konusunda "helal mönü" uygulamasına son verilmesi, hastanelerde bazı Müslüman kadınların erkek doktor veya hemşire reddetmelerinin yasaklanması ve okullarda tüm sport ve cinsel eğitim derslerine katılımın mecburi kılınması da bulunuyor.

Cami inşasında yabancı ülkelerden aktarılan veya Fransa içinde Müslümanlar arasında toplanan fonlar konusunda daha fazla saydamlık isteyen iktidar partisi, cami veya cami olarak kullanılan lokaller dışında dini ibadetin yasaklanmasını ve kurban kesimiyle ilgili kuralların daha da katılaştırılmasını öneriyor.

Kurultay sonrasında konuyu Fransız parlamentosunun gündemine taşıyacak olan iktidar partisi, çoğunlukta olduğu parlamentonun bu konuda ilk etapta hukuksal bağlayıcılığı olmayan bir karar almasını savunuyor.

‘MÜSLÜMANLAR HEDEF GÖSTERİLİYOR’
Fransa'da yaşayan yaklaşık 6 milyon Müslümanı temsil eden dernek ve kuruluşlar, laiklik tartışmasının, aşırı sağın yaptığı gibi Müslümanların parmakla gösterileceği bir tartışmaya dönüşmesinden kaygı duyduklarını saklamıyorlar.

FRANSA’DA BİR İLK
Bu arada, tartışma etrafında geçtiğimiz günlerde Fransa tarihinde bir ilk yaşandı ve ülkedeki belli başlı Katolik, Protestan, Musevi, Budist ve Müslüman dini liderler laiklik tartışmasına karşı olduklarını ve bu tartışmanın sadece bir siyasi parti tarafından yapılmaması gerektiğini savunan ortak bir bildiri yayımladı.

Fransız basınında da, Cumhurbaşkanı Sarkozy ve partisinin, laiklik tartışmasıyla gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yatırım yaptığı konusunda yorumlara yer veriliyor.

Yorumlarda, Sarkozy'nin, oyları yükselişte olan aşırı sağcı Milli Cephe partisinin seçmenlerini çekebilmek için bugüne kadar sadece bu partinin kullandığı tezleri işlemeye başladığı söyleniyor.

Sayfa Yükleniyor...