Fransa İslam ve laikliği tartışıyor

Sakozy, İslam ve laikliği tartışmaya açma çağrısı yapınca Fransa’da tartışma başladı.

Fransa İslam ve laikliği tartışıyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve iktidar partisinin İslam ve laikliği ulusal tartışmaya açma kararına karşı tepkiler büyüyor. Laik ve cumhuriyetçi bir grup aydın, sanatçı ve siyasi, “İslam’ın Yargılanacağı Tartışmaya Hayır” başlığı altında bir çağrıyla karardan vazgeçilmesi için imza kampanyası başlattı.

Çağrı metninde, laiklik ve İslam dininin Fransız toplumundaki yerinin masaya yatırılacağı tartışmanın ülkede sosyal uyumu tehlikeye sokabileceği uyarısında bulunuluyor. Metinde, “aşırı sağın yükselişte olduğu bir ortamda, fiyaskoyla sonuçlanan ve ırkçı söylemi bayağılaştıran milli kimlik tartışması sonrasında, gerçek dışı bu yeni tartışmanın zaten mevcut politikalarla darbe yemiş sosyal uyumu daha da tehlikeye atacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer veriliyor. Laiklik ilkesinin “çarpıtıldığı” görüşünün dile getirildiği metinde Cumhurbaşkanı Sarkozy’den İslam ve laiklik hakkında başlatılması öngörülen tartışmadan vazgeçmesi isteniyor.

Çağrı metnini şu ana kadar imzalayanlar arasında ana muhalefetteki Sosyalit Parti’nin lideri Martine Aubry, yazar Tahar Ben Jelloun, Yves Saint Laurent markasının kuruclarından Pierre Bergé, sanatçı Jane Birkin, Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu üyeleri José Bové ve Daniel Cohn-Bendit, karikatürist Cabu, eski Başbakanlardan Laurent Fabius, yazar Dan Franck, sosyolog Edgar Morin, Fransa’nın en önemli mason locası Grand-Orient’ın eski üstad-ı azamı Jean-Michel Quillardet, Mısır kökenli akademisyen Tarık Ramadan, İslam uzmanı Olivier Roy, eski Fransız milli futbolcu Lillian Thuram ve Uluslararası SOS Racism Federasyonu başkanı Fodé Sylla da bulunuyor.

TARTIŞMALI TOPLANTI 5 NİSAN’DA
Fransa’da Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP), İslam ve laiklikle ilgili ulusal tartışmayı 5 Nisan’da düzenlenecek bir kurultayla başlatmayı hedefliyor. UMP, henüz ne kadar süreceği belli olmayan tartışmanın sonunda laiklik konusunda yeni bir “toplumsal uzlaşı” yaratmayı tasarlıyor. Ancak ülkedeki laik kuruluşlar, sol muhalefet partileri ve Müslümanları temsil ettiği söylenen kişi ve derneklerin çoğu UMP’nin girişimine, değişik nedenlerden ötürü karşı çıkıyor. Laik kuruluşlar ve sol partiler “laiklik” ilkesinin sorgulanacack olmasına sıcak bakmazken, Müslümanlar Fransız toplumunda “parmakla gösterilenler” olmaktan korkuyor. Nüfusu 65 milyon olan Fransa’da, çoğu Fransız vatandaşı yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor.

Çok sayıda siyasi yorumcu UMP’nin projesinin, son aylarda oyları yükselişte olan aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisine daha fazla oy kazandırmaktan başka bir işe yaramayacağı görüşünü savunuyor. FN’nin yeni lideri Marine Le Pen de son aylarda “radikal” Müslümanlar nedeniyle Fransa’da laikliğin “tehdit” altında olduğunu savunan bir çizgi izliyor. FN bu “tehdidi” açıklarken, Fransa’da ilk ve orta öğretim okullarının kantinlerinde “helal mönü” sunulması ve büyük kentlerin camilerinde Cuma namazı sırasında sokaklara taşan Müslümanları örnek olarak kullanıyor.

Sayfa Yükleniyor...