Fransa’dan Sırma Oran'a 'soykırım' cezası

Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmeyen ve kendisine "ayrımcılık yapıldığı" savıyla mahkemeye giden Sırma Oran, bin 500 Euro para cezasına çarptırıldı. Karar için "utanç verici" diyen Oran, AİHM'e gidecek.

"Ermeni soykırımı" sorunu Fransa'da bir mahkeme hükmüyle yeniden gündemde. Prof Baskın Oran'ın kızı Sırma Oran-Martz, soykırım iddiaları konusunda kendisine ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle Fransız mahkemelerinde açtığı davayı kaybetti.

Aynı zamanda Fransız vatandaşı olan Sırma Oran-Martz, 2008 yılında Fransa'da yapılan yerel seçimlerde adayken kendisine Ermeni soykırımını tanıyıp tanımadığının sorulması sonrasında açtığı ayrımcılık davasını kaybetti. Oran, davayı kaybetmekle kalmayıp, Ermeni soykırımını reddetmeye kalkıştığı için kendisi mahkum oldu.

Mart 2008'de düzenlenen yerel seçimlerde Villeurbanne kentinde Sosyalist Parti ile Yeşiller Partisi'nin ortaklaşa oluşturdukları listenin Yeşiller Partisi kontenjanından adaylığını koyan Sırma Oran-Martz, aynı zamanda Villeurbanne kenti belediye başkanı olan liste başı Sosyalist aday Jean-Paul Bret'in kendisinden "Ermeni soykırımını" tanıdığını alenen açıklamasını reddetmiş ve adaylıktan çekilmişti.

Olay sonrasında Bret'den davacı olan Sırma Oran-Martz, kendisine "Türk kökenli" olduğu için Ermeni soykırımıyla ilgili soru yöneltildiğini, bunun da ayrımcılık olduğunu savunmuştu. O dönem Jean-Paul Bret'in Villeurbanne ve çevresinde yaşayan etkin Ermeni cemaatinin baskısıyla Sırma Oran-Martz'dan soykırım tezlerini kabul etmesini istediği söylenmişti.

Ancak Lyon Mahkemesi Oran'ın tezlerini geri çevirdi. Davalı Villeurbanne belediye başkanı Bret'in tezlerinin büyük bölümünü olduğu gibi benimseyen Mahkeme, Sırma Oran-Martz'ın Lyon kentinde açılan Ermeni soykırımı anıtına karşı bölgedeki Türk vatandaşları tarafından 18 Haziran 2006 tarihinde düzenlenen mitinge katılmış olması ve Fransa'nın 2001 yılında Ermeni soykırımını yasa ile resmen tanımasını gerekçe göstererek, kendisine ayrımcılık yapılmadığı sonucuna vardı.

Mahkeme bununla da kalmayıp, dava açma hakkını usulsuz kullandığı gerekçesiyle Sırma Oran-Martz'ı tazminat ve masraflarla beraber yaklaşık 20 bin Euro ödemeye mahkum etti.

AİHM'E GİDECEK
Sırma Oran-Martz, karar sonrası yaptığı açıklamada, hakkını aramak için gerekirse AİHM'e kadar gideceğini bildirdi. Fransa'daki Ermeni medyası ise haberi "Türklerin oyunu bozuldu" mesajıyla veriyor.

Oran-Martz hakkındaki bu kararla beraber 2001 yasasının ardından Fransa'da ilk defa bir birey Ermeni soykırımı iddialarını reddetmiş olması gerekçe gösterilerek hüküm giymiş oldu. Kararın ne derecede bir içtihat oluşturacağı henüz bilinmiyor. Fransa'da Ermeni soykırımını inkarın cezalandırılmasına ilişkin Meclis tarafından onaylanan yasa tasarısı 2005 yılından bu yana Senato'da beklemede tutuluyor. Senato'da çoğunluğa sahip Fransız hükümeti, Ankara ile ilişkileri daha da germemek için yasayı Senato gündemine şimdilik taşımıyor.

MAHKUM OLAN İLK TÜRK
Oran, Fransa’da Ermeni iddialarını kabul etmediği gerekçesiyle mahkum olan ilk Türk oldu.

Daha önce Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin hakkında da dava açılmış ancak diplomat olduğu için dava düşmüştü.

'UTANÇ VERİCİ KARAR, BU AYRIMCILIKTIR'
Sırma Oran konuyla ilgili olarak, “Utanç verici bir karar. Bu karar yenir yutulur gibi değil. Mahkeme benim anlattıklarımı kesinlikle dinlemedi. Fransız olarak geldim ve Tük orijinli olduğum için bana soru soruldu. Bu ayrımcılıktır. Politikada ayrımcılık artık bitmeli. Her Fransız vatandaşının eşit Fransız olduğunu, bazılarının eksik ya da üstün olmadığını bütün dünyaya göstermek istiyorum. Ama hâkim sağır gibiydi, beni hiç dinlemedi. Ben de sesimi duyurabileceğim yere kadar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Beni dinleyen birini bulana kadar devam edeceğim” yorumunu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...