Fransız vatandaşlığı için ‘asimile’ olma şartı

Fransa’da kabul edilen yeni yasaya göre, vatandaşlık adayları Fransız toplumuna ‘asimile’ olduklarını kanıtlamakla yükümlü olacaklar.

Fransız vatandaşlığı için ‘asimile’ olma şartı

Yabancı göçmenlerin Fransa'ya girişleri ve Fransız vatandaşlığına geçişleri konusunda Fransız parlamentosunda aylardır tartışılmakta olan yasa tasarısı dün akşam oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Yeni yasa, tedavi görmek amacıyla Fransa'ya gelen göçmenlere geçici ikamet izni uygulamasına son veriyor. Bu uygulama bundan böyle sadece tedavinin göçmen adayının geldiği ülkede mümkün olmaması durumunda işletilecek.

Yeni mevzuata göre, Fransa'da ikamet hakkı elde edebilmek için Fransa'da yaşayan bir kişiyle evlenenler 5 yıl hapis ve 15 bin Euro para cezasıyla yargılanacak. Bir Fransızla evlenen göçmenin Fransız vatandaşlığına geçmek için başvuru yapma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak.

ASİMİLASYON ŞARTI
Fransız vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların ‘vatandaş hak ve yükümlülükleri şartı’ adlı bir belge imzalamaları gerekecek. Vatandaşlık adayları Fransız toplumuna ‘asimile’ olduklarını kanıtlamakla da yükümlü olacaklar. Buna karşılık ‘asimile’ olmuş adayların vatandaşlık için bekleme süreleri kısaltılacak.

Fransa'ya kaçak giriş yapan göçmenler için sınır kapılarına yakın bölgelerde özel bekleme alanları oluşturulacak. Kaçak göçmenler daha çabuk sınırdışı edilecek. Haklarında Fransa'yı terk etmesi için karar alınmış olup da bu karara uymayanların ülkeye 2 ila 5 yıllığına giriş yapmaları yasaklanabilecek.

Fransa'da kalabilmek için her 3 ayda bir ülkeye giriş-çıkış yapan Avrupa Birliği vatandaşları da bundan böyle sınırdışı edilebilecek. Avrupa Birliği ya da diğer ülkelerden gelen ve 3 yıldan kısa süredir Fransa'da ikamet eden göçmenler de, sürekli dilencilik ve hırsızlık yapmaları veya ikamet için bir alana izinsiz yerleşmeleri halinde sınırdışı edilebilecekler.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti, yasaya karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını duyurdu.

Fransa 2002 yılından bu yana yabancılar konusunda 7'inci kez yasa çıkarıyor.

Sayfa Yükleniyor...