Fuat Hüseyin: Açılım cesur bir adım

Mesut Barzani’nin özel temsilcisi Fuat Hüseyin demokratik açılımın çok cesur bir adım olduğunu ve sürece katkı verebileceklerini açıkladı.

Amerikan Üniversitesi Küresel Barış Merkezi, Columbia Universitesi İnsan Hakları Çalışmaları Merkezi ve Atlantik Konsey’i, Türkiye ver Kuzey Irak arasında son dönemde imzalanan anlaşmaları değerlendirmek üzere İstanbul'da bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Kuzey Irak Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin özel temsilcisi Fuat Hüseyin, Kürt Yönetimi Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakır, Yatırım Bakanı Heriş Muharrem ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Başdanışmanı Halid Salih katıldı.

Son dönemde Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki gelişmeleri değerlendiren konuşmacılar Türkiye’deki demokratik açılım sürecini yakından izlediklerini belirtti. Türkiye’nin Ortadoğu için önemli bir ülke olduğunu ifade ederken, açılımın Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkileri de olumlu etkileyeceğini vurguladılar.

Kerkük konusunda sorulan bir soru üzerine Fuat Hüseyin, bunun kendi iç meseleleri olduğunu ve Anayasa’nın 140. Maddesinde nasıl çözüleceğinin yazdığını anlattı. Hüseyin, Türkiye’nin bu konuya karışacaklarını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

AÇILIMA KATKI VERİRİZ
Fuat Hüseyin ntvmsnbc’ye yaptığı özel açıklamada, demokratik açılımın başka ülkelerden ihraç edilmediğini ve Türkiye’nin kendi kararı ile yapıldığını söyledi. Hüseyin, “Cesurca bir adım, katkı veririz” dedi.

Hüseyin Türkiye’nin bölgenin geleceğine, Irak’ın geleceğine ilişkin bir vizyona sahip olduğuna inandığını açıkladı.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı olduğunu vurgulayan Halid Salih de iki ülkenin de kazanacağı bir işbirliğinin yakın olduğunu söyledi.

ASKERİ OPERASYONUN ÇÖZÜM OLMADIĞI GÖRÜLDÜ
PKK konusunda bir adım atıp atmayacakları sorusuna ise örgütün Saddam Hüseyin döneminde de Irak’ta kampları olduğunu anımsatan Hüseyin, askeri operasyonların çözüm olmadığını, ayrıca çok da masraflı olduğunu kaydetti.

Hüseyin sözlerine, “Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki ilişki PKK ile sınırlı bir ilişki değil. Bu açık olsa gerek. Karşılıklı çıkara dayalı çok geniş yelpazede yer alan konular var. Hem Türkiye'nin hem de Irak'taki Kürt Özerk Yönetimi'nin çıkarlarından söz ediyoruz burada. Demek ki mesele PKK ile kısıtlı değil.

Bu arada, PKK öncelikli olarak bir iç meseledir ve biz müdahale etmiyoruz bu meseleye. Ancak konu barışçıl süreç olduğunda, liderliğimiz bunu destekleyeceğini açıkça ortaya koydu. Türkiye'yle ekonomik ilişkilerimiz var. Genel olarak Irak'taki durum açısından stratejik ilişkilerimiz var. Ben Türkiye'nin bu bölgenin geleceğine, Irak'ın geleceğine ilişkin bir vizyona sahip olduğuna inanıyorum. Ve Bakan Davutoğlu; ‘Sizin güvenliğiniz bizim güvenliğimizdir’ dediğinde... Bunun anlamı büyük. Gerçekten çok büyük bir anlamı var bunun” diyerek devam etti.

DTP'Yİ ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ
Yaşanan şiddetin bitmesini kendilerinin de istediğini söyleyen Mustafa Bakır ise iki ülke arasındaki bağların daha da gelişmesi gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) nasıl gördüklerinin sorulması üzerine Fuat, “DTP mecliste grubu olan seçilmiş bir parti. Yasal bir parti. Çözümün ve sürecin bir parçası olduğunu görüyoruz” yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...