'Gazze’ye 4.5 milyar dolar' vaadi

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde 80 ülkenin katılımıyla düzenlenen Gazze Şeridi'ne yardım amaçlı konferansta, 4.5 milyar dolar yardım vaadinde bulunuldu.

'Gazze’ye 4.5 milyar dolar' vaadi

Gazze'nin yeniden imarına ilişkin uluslararası konferans Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde sona erdi.

Uluslararası bağışçılar, Gazze'nin imarı ve Filistin ekonomisi için 4,481 milyar dolar yarım sözü verdiler.

En büyük yardım sözünü 1 milyar dolarla Suudi Arabistan'ın verdiği, bunu üçte biri Gazze, kalanı Filistin yönetimi için olmak üzere 900 milyon dolarla ABD'nin izlediği belirtildi. Konferansta konuşan Dışişleri bakanı Ali Babacan, Türkiye'de devlet kuruluşları ve özel girişimler kanalıyla gazze için 43 milyon dolar toplandığını, bunun dışında 50 milyon dolar ek yardımda bulunulacağını açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Şarm El Şeyh'te Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansın bitiminde yaptığı açıklamada, konferansa katılan 80 ülke ve uluslararası kuruluşun toplam 5,2 milyar dolar yardım sözü verdiklerini, bunun 4,481 milyar dolarının yeni olduğunu, geri kalanını ise bağışçıların verdikleri eski yardım sözlerinin oluşturduğunu söyledi.

"Bu miktar beklentilerimizin ötesinde" diye konuşan Ebul Geyt, söz konusu paranın iki yıl içinde ödeneceğini bildirdi.

CLINTON, SARKOZY, ABBAS...
Konferansın genel mesajı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas'ın aralarındaki anlaşmazlığı çözerek bir birlik hükümeti kurmaları ve İsrail'le müzakere masasına oturmaları oldu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "Fiziki yeniden yapılanmanın, siyasi yeniden yapılanma olmadan sınırlı kalacağını" belirterek, Filistinlilerin işgal altındaki topraklarda tek bir hükümete ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, kapsamlı bir Arap-İsrail barışı için acilen harekete geçme çağrısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yeniden imarın, Hamas ile İsrail'in uzun dönemli ateşkes anlaşmasına varmalarına ve Gazze'ye geçiş noktalarının açılmasına bağlı olacağını söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de, "sorumlu Filistinlilerin" İsrail'le barış yapılmasını istemeleri gerektiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, katılımcılardan Başbakan Selam Feyyad'ın imar planını benimsemelerini isteyerek bunun "kapsamlı ulusal kalkınma planı" olduğunu söyledi. Feyyad, bağışçılar için, ayrıntılı hasar değerlendirmesinin de bulunduğu 53 sayfalık bir plan hazırlamıştı.

Filistin Planlama Bakanı Samir Abdullah, paranın Gazze'ye insani yardım, bölgenin yeniden imarı ve Filistin yönetimine bütçe desteği için tahsis edildiğini kaydetti.

BABACAN AYRILDI
Dışişleri Bakanı Ali  Babacan ve beraberindeki Türk heyeti, konferansın ardından Şarm El Şeyh'ten ayrıldı.

Babacan'ı Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’ndan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk ve Mısır Dışişleri Bakanlığı yetkilileri uğurladı.



Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, yıl başından beri dördüncü kez geldiği bölgede, bu toplantı dolayısıyla uluslararası toplum olarak hep birlikte istikrarlı, müreffeh ve barış çağı başlatmak umudunu taşıdıklarını söyledi.

Bir gelecek inşa etmek için başka seçeneğin olmadığını belirten Sarkozy, ''Filistin halkına yardım için olduğu kadar bir siyasi perspektif belirlemek için de buradayız'' ifadesini kullandı.

Fransa'nın Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu, Fransa ve Avrupa'nın krizin başladığı andan itibaren seferber olduklarını söyleyen Sarkozy, ''Benim ilk önceliğim, yaşamların kurtulması için çatışmaların durmasıydı. Tekrar ediyorum, dün olduğu gibi bugün de Gazze'de askeri çözüm yoktur'' dedi.

ESAS SORUN PARANIN AKTARILMASI
Ancak katılımcıların büyük bölümü, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile iş yapmaya yanaşmadığından, parayı toplamaktan da önemlisi paranın nasıl aktarılıp harcanacağı olacak.

Konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu'da barış için acilen adım atılması çağrısında bulundu.

Clinton, Araplar, İsrailliler ve uluslararası toplumu, Ortadoğu'daki şiddet döngüsünün kırılması için acil adım atmaya ve bölgede kapsamlı bir barışa ulaşılması hedefi doğrultusunda ilerlemeye davet etti. Clinton, ABD'deki Barrack Obama yönetiminin Orta Doğu'da kalıcı barış için yoğun gayret göstereceğini ve ABD'nin Gazze'nin yeniden imarı ve Filistin ekonomisinin canlandırılması için 900 milyon dolar bağış yapacağını açıkladı.

Clinton'un sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, yardımın 300 milyon dolarının Gazze'de insani yardım amacıyla kullanılacağını, 600 milyon dolarlık kısmının ise bütçe ve kalkınma yardımı olarak merkezi Batı Şeria'da bulunan Filistin yönetimine verileceğini bildirmişti.

İSRAİL'İN SİLAH MAKİNESİ YERLE BİR ETTİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise siyasi düzenleme olmadan ekonomik desteğin yetersiz olacağını söyledi. Abbas, ''Siyasi bir düzenleme olmadan, yeniden imar ve kalkınma çabalarının yetersiz, güçsüz ve tehditlere açık kalacağının farkındayız. İsrail'in silah makinesi, dost ve kardeşlerimizin yardımıyla inşa ettiğimiz kurumlarımız ve okullarımızın çoğunu birçok kez yerle bir etti'' ifadesini kullandı.

Konferansa katılımı, mali, ekonomik ve teknik desteği memnuniyetle karşıladıklarını belirten Abbas, ''Yine de İsrail ile çatışmada adil bir düzenleme yönünde somut ilerlemeler kaydedilmesinin gerekliliğinde ısrarlıyız'' dedi.

İsrail'in şahin kanadından olduğu bilinen Benyamin Netanyahu başkanlığında tarihindeki en sağcı hükümetini kurma hazırlığı içinde bulunduğu bir dönemde uluslararası toplumu barış sürecini kurtarmaya çağıran Abbas, dünyanın İsrail'de yakında kurulacak hükümetten, imzalanan anlaşmalara uyan, iki devletli çözüm temelinde bir düzenleme yapmasını istemesi gerektiğini kaydetti.

İsrail'in 22 gün süren Gazze saldırılarının neden olduğu yıkımı ''depreme'' benzeten Abbas, bağışçı ülkeleri Başbakanı Selam Feyyad tarafından hazırlanan 2,8 milyar dolarlık planı kabul etmeye çağırdı.

Sayfa Yükleniyor...