Gelibolu projesine anıt gölgesi

Avustralya’da inşa edilen "Süryani soykırım anıtı"nı protesto etmek amacıyla Türkiye'nin, Gelibolu’da ortaklaşa gerçekleştirilen savaş alanları araştırmasını askıya alabileceği belirtildi.

Gelibolu projesine anıt gölgesi

Türkiye'nin Avustralya’da inşa edilen "Süryani soykırım anıtı"nı protesto etmek amacıyla, Wellington ve Canberra ile birlikte düzenlediği Gelibolu’daki savaş alanları araştırmasından çekilebileceği belirtildi.

Türkiye’nin Avustralya ve Yeni Zelanda Büyükelçisi Oğuz Özge, Radio New Zealand’a yaptığı açıklamada, "yaklaşık 750 bin Süryani’yi anmak amacıyla inşa edilen anıtın kabul edilemez olduğunu" belirtti.

Süryani toplumu liderleri tarafından inşa edilen anıt, Birinci Savaşı’nda “soykırım” kurbanı olduğu iddia edilen Süryanileri anmak amacıyla dikilmişti. Anıtın açılışı geçtiğimiz ay hükümet bakanı Chris Bowen tarafından yapılmıştı.

Özge, “Bu durum Türk hükümetini ciddi anlamda kaygılandırıyor. Telafisi için bir adım atılmadığı sürece biz harekete geçmeyi düşünüyoruz” dedi.

Türkiye, Yeni Zelanda ve Avusturya’dan arkeologların önümüzdeki hafta Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı mücadelelerinden birine sahne olan Gelibolu Yarımadası’nı haritalandırma çalışmalarına başlaması planlanıyordu.

Çalışmaların askıya alınıp alınmayacağı konusunda henüz kesin bir karar alınmadı. Ancak Özge, “Bir çözüm bulana kadar böyle bir uygulamaya gidebileceklerini” belirtti.

Özge, “Avustralya hükümetinin anıtla ilgili olarak bir şeyler yapacağını umut ediyoruz. Avustralyalı yetkililerle temas halindeyiz. Niyetimiz bütün taraflar için tatmin edici olacak bir çözüm bulunmasıdır” dedi.

Gelibolu projesinde Yeni Zelanda’yı temsil eden Ian McGibbon ise tartışmanın önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapılacak geziye gölge düşürdüğünü söyledi. McGibbon, projenin hazırlık aşamasının birkaç yıldır sürdüğünü belirtti.

MESELE ÇÖZÜLENE KADAR BEKLEMEMİZ GEREKECEK
McGibbon, “Bu durumda çalışmaların önümüzdeki yıla sarkacağını düşünüyorum. Sanırım mesele çözümlenene kadar beklememiz gerekecek” dedi.

McGibbon, çalışmanın amacının savaş alanlarının detaylı bir arkeolojik harita çıkarılması olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...