'Gösteri özgürlüğü güvence altına alınsın'

Gezi Parkı protestoları bugün Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gündemindeydi. Oturumda Gezi Parkı eylemleri gündeme geldi. Üye ülkelerden toplantı ve gösteri özgürlüğünün güvence altına alınması istendi.

'Gösteri özgürlüğü güvence altına alınsın'

AKPM Genel Kurulu'nda bu sabah Avrupa genelinde "toplantı, medya ve ifade özgürlüğü için gösteriler ve tehditler" konulu bir oturum düzenlendi.

Oturumda yapılan konuşmaların ezici çoğunluğunda Gezi Parkı eylemleri gündeme getirildi. Türk hükümetine en fazla eleştiri Avrupa solundan gelirken, başta İngiliz ve Rus vekiller olmak üzere Avrupalı muhafazakar parlamenterlerin çoğunluğu "Türk hükümetine karşı anlayışlı davranılması" yönünde görüş belirtti. 

AKPM’deki Türk heyetinin AK Partili üyeleri, şiddet eylemlerine başvuran aşırı gruplara karşı polisin önlem almak zorunda kaldığını savundu. AK Partili üyeler ayrıca uluslararası medyanın Türkiye’deki olaylara geniş yer vermesini de eleştirdiler.

AKPM Sosyal Demokrat grubu adına konuşan CHP’li üye Gülsün Bilgehan ise Başbakan Erdoğan’ı ve hükümetin olaylar karşısındaki tutumunu eleştirdi. “Bir cadı avına başlanmadan önce Türkiye’nin Avrupa değerlerine saygı duymaya davet edilmesi gerektiğini” söyledi.

'DEVLET BENİM' ANLAYIŞI
Sol grup adına konuşan BDP’li üye Ertuğrul Kürkçü ise Başbakan Erdoğan’ı “Devlet benim” sözüyle tanınan Fransa kralı 14’üncü Louis’ye benzetti. Kararın kabul edilmesiyle Türkiye’de demokratlara net bir sinyal gönderileceğini savundu.

Oturum sonunda yapılan ve 15'e karşı 106 oyla kabul edilen karar metninde, Avrupa Konseyi devletlerinden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı çerçevesinde toplantı ve gösteri özgürlüğünü güvence altına almaları istendi.

Güvenlik kuvvetlerinin kullandığı aşırı veya orantısız güç iddiaları hakkında soruşturma yürütülmesinin de istendiği kararda, biber gazı kullanımının net bir çerçeveye oturtulması ve kapalı yerlerde kullanımının yasaklanması gerektiği de kaydedildi. 

Kararda, protesto eylemlerini haber yapmak isteyen medyanın cezalandırılmaması ve haber yapan ve araştıran gazeteciler üzerinde baskı yapılmaması konusunda da bir madde bulunuyor.

AKPM kararında, kamusal konularda halkın görüşüne başvurulmasıyla ilgili Avrupa standartlarını konu alan Avrupa Konseyi kararlarının üye devletler tarafından dikkate alınması da isteniyor.

HUKUKSAL YAPTIRIMI YOK
AKPM sekreteryası tarafından yayımlanan verilere göre, oylamada, Türk heyetindeki CHP, MHP ve BDP'li üyeler karar lehinde oy kullandı. AK Partili üyelerden Şaban Dişli, Tülin Erkal Kara, Burhan Kayatürk ve Ahmet Kutalmış Türkeş karar lehinde oy kullanırken, Pelin Gündeş Bakır karşı oy kullandı. AKPM Türk heyeti başkanı Nursuna Memecan ise çekimser kalmayı tercih etti.

Siyasi mesaj niteliğindeki kararın hukuksal yaptırımı bulunmuyor.

Sayfa Yükleniyor...