Hangi ülke soykırım iddialarını 7 kez tanıdı?

İsveç Parlamentosu'nun dün yaptığı oylama ile 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan ülkelerin sayısı 20'ye yaklaştı. Peki Ermeni iddialarını ilk tanıyan ülke hangisi ve hangi ülke bu iddiaları 7 kez parlamentosuna taşıyıp onayladı? İşte cevaplar...

İsveç Parlamentosu'nun onayladığına benzer bir Ermeni tasarısı gelecek ay İngiliz Parlamentosu'nda tartışılacak. Şu ana kadar 20'ye yakın ülke ve Kıbrıs Rum Kesimi soykırım iddialarını tanıdı. İsviçre'de ise soykırım iddialarını reddetmek bile suç kapsamına giriyor.


1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan ilk ülke ise Uruguay. Ermeni iddialarını ilk olarak 1965'te tanıyan Uruguay, sonrasında iki kez daha benzer tasarılara onay verdi.

Uruguay'ı, 1982'de Kıbrıs Rum Kesimi izledi.

ARJANTİN YEDİ KERE TANIDI
Ardından Arjantin, zaman içinde konuyla ilgili 7 ayrı tasarıyı Parlamento'dan geçirdi.

Rusya, Kanada ve Lübnan parlamentoları da, birden çok kez onay verdi soykırım tasarılarına.

Yunanistan, Belçika, Fransa, Slovakya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Almanya, Venezuela, Şili ve son olarak İsveç, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan diğer ülkeler.

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası da benzer bir tasarıyı gelecek ay ele alacak.

50 EYALETİN 42'Sİ TANIYOR
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden geçen tasarının genel kurula gelip gelmeyeceği ise hala belirsiz.

Eyaletlere baktığımızda ise durum farklı. Birleşik Devletleri oluşturan 50 eyaletten 42'sinde, 1915 olayları soykırım olarak tanınıyor.

İSVİÇRE'DE REDDETMEK SUÇ
Bunların dışında "soykırım işlenmiştir" ifadesini kabul edip, bunun reddedilmesini suç sayan isviçre var.

Benzer bir tasarı Fransız Meclisi'nde de kabul edilmişti. Ancak tasarı, sonrasında üst kanat Senato'nun gündemine taşınmayıp rafa kaldırılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...