Hatalar zinciri Fukuşima felaketini getirdi

Japonya’da, depremin ardından Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaketle ilgili  kapsamlı bir hükümet raporu hazırlandı. Çernobil’den sonra en büyük nükleer felaket olarak görülen Fukuşima’yla ilgili yaklaşık 10 ay sonra hazırlanan bu rapor, yetkililerin krizle mücadelede yaptığı büyük hataları ortaya koydu.

Hatalar zinciri Fukuşima felaketini getirdi

Ülkede 11 Mart'ta meydana gelen depremin neden olduğu nükleer felaketle ilgili hazırlanan ara raporda, santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi çalışanlarının, jeneratörlerin de çalışmaz hale geldiği bir acil duruma karşılık eğitilmedikleri belirtildi.

TSUNAMİ RİSKİ YANLIŞ HESAPLANDI
Yaklaşık 400 kişiyle görüşülerek hazırlanan 507 sayfalık ara raporda, yetkililerin tsunami riskini de yanlış hesapladıkları ve en yüksek dalganın 6 metre olacağını tahmin ettikleri, ancak kıyıyı vuran dalgaların bunun iki katına ulaştığı yer aldı.

Felaket için "tahayyül edilenin ötesinde" anlamına gelen "soteigai" sıfatının yetkililer tarafından kullanılmasının da eleştirildiği raporda, "Bu kaza bize tahayyül ötesi durumlara karşı nasıl hazır olacağımız konusunda da çok önemli bir ders verdi" denildi.

Raporda ayrıca, merkezdeki uzmanların bir süre santralin acil soğutma sisteminin çalıştığını zannettikleri, bunun da radyasyon sızıntısına karşı önlem alınmasını geciktirdiği kaydedildi.

RAPOR 2012'NİN ORTALARINDA HAZIR
Çernobil'den sonra en büyük nükleer felaket olarak kayıtlara geçen Fukuşima santralindeki kaza ile ilgili hazırlanan raporun, 2012 yılı ortalarında tamamlanması bekleniyor. Japonya'da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralindeki 6 reaktörden 3'üne ağır hasar vermiş, 20 bin kişinin hayatını kaybettiği veya kaybolduğu depremin ardından sızan radyasyon nedeniyle santralin etrafındaki bölgede yaşayanlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Sayfa Yükleniyor...