Hindistan bu işin altından kalkar mı?

Hindistan'da gerçekleşecek "Commonwealth Oyunları" öncesinde Yeni Delhi'nin teknik ve güvenlik sorunlarının çözülmesi için yoğun baskı yapılıyor.

Hindistan bu işin altından kalkar mı?

Hindistan, başkent Yeni Delhi'de 9 gün sonra başlayacak Commonwealth (İngiliz Uluslar Topluluğu) Oyunları öncesinde özellikle temizlik ve güvenlik sorunlarını biran önce halledebilmesi konusunda giderek artan bir baskıyla karşı karşıya bulunuyor.

Açılış öncesinde Hindistan, oyunların yapılacağı staddaki bir köprünün çökmesi, iki turistin bir cami yakınında açılan ateşle yaralanması, terör tehdidi, atletizmin önemli isimlerinin sakatlık bahaneleri, sporcuların gelişinin gecikmesi gibi birçok sorunla mücadele etmek zorunda kaldı.

Hindistan'ın, bu oyunların altından kalkıp kalkamayacağına ilişkin endişeleri gidermek ve sorunlara ilişkin Hindistan'ı uyarmak amacıyla Commonwealth Oyunları Federasyonu Başkanı Mike Fennell Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile bir görüşme yaptı. Fennell görüşmelerden sonra, "Oyunların gerçekleşceği köyde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor ve gelişmeler mevcut" dedi.

ATLETLER KATILMAKTAN VAZGEÇTİ
Oyunlarla ilgili sorunların ortaya çıkmasının ardından sakatlık gerekçesiyle Olimpiyat şampiyonu İngiliz atletler Christine Ohuruogu ve Lisa Dobriskey oyunlara katılmayacaklarını açıklarken, bir başka dünya şampiyonu İngiliz atlet Phillips Idowu da, özellikle güvenlik sorunu dolayısıyla Hindistan'a gelmeyeceğini bildirdi.

disk atma şampiyonu Avustralyalı Dani Samuels'ın sakatlanmasının ardından Avustralya da, sağlık ve güvenlik gerekçesiyle sporcularını bu ülkeye göndermeyebileceği uyarısında bulundu.

İSKOÇ TAKIMI GELİŞİ ERTELEDİ
22 kişilik ilk İngiliz sporcu kafilesinin bugün yola çıkması beklenirken, İngiliz kafile başkanı, özellikle olimpiyat köyündeki sorunların giderilmemesi durumunda gelişlerini erteleyebileceklerini bildirdi.

İskoçya da, daha önce gelen sporcu kafilelerinden olimpiyat köyü hakkında aldıkları bilgi ışığında, bugün Hindistan'a gitmesi öngörülen milli takım kafilesinin yola çıkışını erteledi.

Galler, Yeni Zelanda ve Kanada da, aynı gerekçeyi ileri sürerek, kafileri göndermeyi erteledi.

OLİMPİYAT KÖYÜ SOKAK KÖPEKLERİNİN İŞGALİNDE
Olimpiyat köyüne gelip yerleşenlerin anlattıklarına göre, tesisleri işgal eden sokak köpekleri yollarda dolaşıyor, hatta odalardaki yataklarda uyuyor. Moloz ve çöp dolu odalardaki elektrik bağlantılarının da tehlikeli olduğu belirtiliyor.

SITMA KONUSUNDA ÖNLEM ALINMADI
Hint yetkililer ayrıca, olimpiyat köyü civarındaki şantiyelerin çevresinde bulunan su birikintilerinden ve şiddetli muson yağmurlarından dolayı sayıları büyük artış gösteren sivrisineklerin yol açacağı sıtma salgını tehlikesi konusunda hiçbir önlem almamakla suçlanıyor.

TAVAN ÇÖKTÜ
Önceki gün Cevaharlal Nehru stadını otoparka bağlayan yaya köprüsünün çökmesinin ve 27 işçinin yaralanmasının ardından dün de halter karşılaşmalarının yapılacağı ve açılışına Galler Prensi Charles'ın katılacağı tesisin tavanının bir bölümü çöktü.

Haftasonunda Yeni Delhi'de bir cami yakınında bir motosikletten açılan ateş sonucu iki turistin yaralanmasıyla güvenlik ve terör tehdidi konusunda da endişelerin artmasının yanı sıra, Hindistan tarihinin bu en büyük spor etkinliklerinden birisi olan oyunların bilet satışları da hayal kırıklığı yaratıyor. Tesislerin inşaatına ancak 2008'de başlanabilen olimpiyat oyunlarının 3 ila 10 milyar dolarlık harcamayla tarihin en pahalı olimpiyat oyunları olabileceği yorumu yapılıyor.

HİNT YETKİLİLER: SORUNLARI GİDERECEĞİZ
Tüm bu hayalkırıklıklarına rağmen sorunlarla yüzleşmemekle suçlanan Hint yetkililer, son derece iyimser açıklamalarda bulunarak, sorunları gidereceklerini ve en başarılı Commonwealth oyunlarından birini düzenleyeceklerini söylüyor.

Eski Britanya imparatorluğunun hüküm sürdüğü topraklar ve buralardaki 71 ulustan 7 bin sporcu ve yetkilinin katılacağı 19. Commonwealth oyunları, Hindistan'da 1982'de yapılan Asya Oyunları'ndan bu yana en büyük sportif etkinlik.

Sayfa Yükleniyor...