Hiroşima kurbanları anıldı

İlk atom bombasının atılışının 64’üncü yıldönümünde Hiroşima’daki kurbanlar, nükleer silahların olmadığı bir dünya dileği ile anıldı.

Hiroşima kurbanları anıldı

İnsanlık, bundan tam 64 yıl önce tarihin en korkunç silahlarından biriyle yüzleşti. İkinci Savaşı’nın son döneminde, Amerika Birleşik Devletleri, savaşı bitireceği iddiasındasıyla ilk atom bombasını 6 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima kentine attı.


Yerel saatle 08.15’de ‘Enola Gay’ adındaki B-29 uçağı tarafından atılan ilk atom bombası, 15 bin TNT’nin patlayıcı gücüne eşitti. ‘Little Boy-Küçük Çocuk’ adı verilen ilk atom bombasının patlaması sonucu ilk anda resmi rakamalara göre 140 bin kişi hayatını kaybetti, kentin yüzde 60’ı haritadan silindi ve kent üzerinde 13 kilometrelik bir radyasyon bulutu oluştu. Radyasyondan etkilenen on binlerce kişinin tam sayısı ise hiç bir zaman belirlenemedi.

Saldırının 64’üncü yıl dönümünde atom bombasının kurbanları , Hiroşima’da anıldı. Anma törenine Japonya Başbakanı Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan ‘Genbaku’ binasının önünde düzenlenen törende konuşan Japonya Başbakanı Ato, nükleer silahsız bir dünyanın ancak bütün gezegendeki nükleer bombaların birden bire yok olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Normal koşullarda nükleer silahsızlanmanın hayal edilemez olduğunu söyleyen Aso, "Çünkü bir ülke tek taraflı olarak nükleer silahlarından vazgeçerse öbür ülkelerin de aynı şeyi yapacağını düşünmek yanlış olur" diye konuştu.

Aso ayrıca Japon halkına ülkemizin dünyayı nükleer silahlardan arındırma ve sonsuz barış için yapılan çalışmaların başını çekeceği konusunda söz verdi.

2020'YE KADAR NÜKLEER SİLAHLAR KALDIRILSIN
Hiroşima Belediye Başkanı Akiba da, nükleer silahların olmadığı bir dünya çağrısında bulundu. Akiba, konuşmasında "nükleer silahların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar'ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve ulusların çoğunluğunun dileğidir" dedi. Belediye Başkanı, sözlerine "nükleer silahların 2020'ye kadar ortadan kaldırılması için tüm dünyayı bize katılmaya çağırıyoruz" diyerek devam etti.

ABD ÖZÜR DİLEMEDİ
ABD, Hiroşima’dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945’te bir başka Japon kenti olan Nagazaki’ye ikinci atom bombasını atmış ve bu ikinci saldırıda da 100 bin kişi hayatını kaybetti. Amerikan hükümeti, atom bombasının kurbanları için şimdiye dek özür dilemedi.

ABD Başkanı Barack Obama, 5 Nisanda Prag'da yaptığı bir konuşmada, atom bombasını kullanmış tek nükleer güç olarak ABD'nin nükleer silahlardan arınmış bir dünya yaratılmasında önemli bir ahlaki sorumluluğu bulunduğuna işaret etmişti.

Sayfa Yükleniyor...