Hollanda'dan AB-Ukrayna anlaşmasına ret

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması Hollanda'da referanduma götürüldü. Halk oylamasında anlaşmaya "hayır" denildi. Irkçı lider Geert Wilders oylama sonucunu, "AB'nin sonunun başlangıcı" olarak selamladı.

Hollanda'dan AB-Ukrayna anlaşmasına ret

Hollanda'da AB'nin 2014'te Ukrayna ile imzaladığ Ortaklık Anlaşması referanduma götürüldü. Katılımın yüzde 32.2 olarak gerçekleştiği referandumda yüzde 61.1 anlaşmaya "hayır" derken, yüzde 38.1 "evet" şeklinde oyunu kullandı. Sandık başına gidenlerin yüzde 0.8'i ise boş oy kullanmayı tercih etti.

Tavsiye niteliğinde olan ve bağlayıcılığı bulunmayan referandum Hollanda'da AB karşıtlarına önemli bir zafer kazandırdı.

AB dönem başkanı olan Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte'nin en önemli siyasi rakibi olan ırkçı lider Geert Wilders referandumun sonucunu selamladı. Wilders, Twitter hesabından "Bu AB'nin sonucunun başlancığı olacak" mesajını paylaştı.

Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders sonucun halkın Brüksel ve Lahey’deki elitlere karşı verdiği bir güvensizlik önergesi olduğunu söyledi.

Halk oylaması sonucuna ilişkin bir açıklama da Başbakan Mark Rutte'den geldi. AB-Ukrayna Ortak Anlaşması'na karşı olanların zafer elde ettiğini belirten Başbakan Rutte, "AB ve Ukrayna dahil herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulunmalı" dedi.

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom da halk oylaması sonucunun söz konusu anlaşmanın bu haliyle sürmeyeceği anlamına geldiğini söyledi.

BAĞLAYICILIĞI YOK

Bağlayıcılığı olmayan, hükümete tavsiye niteliğindeki referandum süreci “Avrupa Birliği Vatandaşları Komitesi” adlı oluşumun imza kampanyasıyla başlamıştı.

Kampanyada toplanan imzaların yasaların öngördüğü yeterli sayıda olduğuna karar veren Hollanda Seçim Kurulu 14 Ekim 2015’te ortaklık anlaşmasına ilişkin halk oylaması yapılacağını açıklamıştı.

Hollanda’da 1 Temmuz 2015 yılında yürürlüğe giren yasaya göre mecliste kabul edilen herhangi bir kanun ya da anlaşmayla ilgili referandum talep etmek için 300 bin imza toplamak yetiyor.

Seçim kurulu, “Avrupa Birliği Vatandaşları Komitesi”nin kampanyasında toplanan geçerli imza sayısının 427 bin 939 olduğunu açıklamıştı.

Sonucu tavsiye niteliğinde olup bağlayıcılığı bulunmadığı için hükümetin uygulama zorunluluğu bulunmadığı referandumun geçerli olması için yasalara göre katılımın en az yüzde 30 olması gerekiyordu.

Sayfa Yükleniyor...