'İmam nikahlı eş değil, Türkiye haklı'

Ölen imam nikahlı eşinin emekli maaşından faydalanmak isteyen Şerife Yiğit adlı Türk vatandaşı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) temyize taşıdığı davayı da kaybetti.

AİHM'nin temyiz organı olarak da bilinen 17 yargıçlı Büyük Daire, Şerife Yiğit tarafından 2004 yılında açılan davada bugün nihai kararını açıkladı.

Mahkeme, davayla ilgili 20 Ocak 2009 tarihinde açıkladığı ilk kararında olduğu gibi, devletlerin dini nikahlar için özel uygulamaya gitme zorunluluğu bulunmadığına hükmetti.

Mahkeme, davacının ayrımcılık gördüğü iddialarını da reddetti. Bu karara gerekçe olarak Şerife Yiğit'in 26 yıl imam nikahlı yaşadığı kocasının ölümünden az önce kendisinin Bağ-Kur maaşından faydalanabilmek için resmi nikah işlemi başlatması gösterildi.

AİHM'nin kararında imam nikahı sorgulanmamakla birlikte, karar aşamasında kadın-erkek eşitliği ve laiklik ilkelerinin dikkate alındığı belirtiliyor.

Rus yargıç Anatoly Kovler, karara ek olarak yayımladığı görüşte, AİHM'ye "İslami evlilik normalarının karmaşık yapısı hakkında görüş belirtmekten kaçınması" çağrısında bulundu. Rus yargıç, AİHM'nin karar alırken "antropolojik" faktörleri de dikkate alması gerektiğini savundu ve "AİHM böyle yapmazsa Avrupa-merkeziyetçi kalıplara sıkışır" yorumunda bulundu.

Oy birliğiyle alınan karar, AİHM'nin imam nikahını ilgilendiren bir konudaki ilk somut hükmü olması bakımından önem taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...