İngiltere'de 'Halkın Anayasa'sı girişimi

Hükümetin ekonomi politiklarından memnun olmayan ve 1930'lara yaptığı gönderme ile Hitler'i hatırlatan; sendika liderleri ve solcu politikacılardan oluşan yapının açıklamasında, radikal değişiklikler istendi.

İngiltere'de İşçi Partisi hükümetinin ekonomik krizle mücadele yöntemlerini beğenmeyen sendika liderleri ve solcu politikacılar, hükümetten politikalarını radikal yönde değiştirmesini istedi.

Sendikalardan 11 lider, bazı parlamento üyeleri ve tanınmış solcu politikacılar, düzenledikleri basın toplantısıyla, 'Halkın Anayasası' kampanyasını başlattı.

Kampanyayı düzenleyenler, İşçi Partisi hükümetinin ekonomik krizle mücadele tarzından halkın hoşnut olmadığını göstermek için, "Halkın Anayasası" metnini destekleyen bir milyon imza toplamayı amaçlıyor.

Tanınmış solcu politikacılardan Tony Benn, kampanyanın başlatılması nedeniyle yaptığı konuşmada, "Bu, sadece bir ekonomik kriz değil, büyük bir siyasi kriz. İnanmayan 1930'larda ne olduğuna baksın. O zaman Almanya'da 6 milyon kişi işsiz kaldı ve bu durum Hitler'i iktidara taşıdı" dedi.

"HALKIN ANAYASASI"
İmzaya açılan "Halkın Anayasası" metninde, İngiltere'nin önde gelen bankaları ve sigorta şirketleri ile 1980'den bu yana özelleştirilen enerji, ulaşım, su ve telekomünikasyon şirketlerinin yeniden millileştirilmesi isteniyor.

Metinde, "hedge" fonlarının yasaklanması, vergi sisteminde köklü bir dönüşüm yapılması ve büyük sanayi şirketleri ile zenginlerin daha fazla, sıradan vatandaşların daha az vergi vermesinin sağlanması isteniyor, "halkın yararına aykırı" spekülasyonlara ve şirket kurtarmalara son verilmesi için, mali piyasaların sıkı biçimde kontrol altına alınması çağrısı yapılıyor.

"Halkın Anayasası", işçi çıkarmalarının önlenmesini, tutsat ödemelerinin gerisinde kalanların evlerine el konmasına son verilmesi, yaşlılara bedava ısınma ve ulaşım hizmeti verilmesinin yanı sıra yurt dışında olan İngiliz askerlerinin de geri çekilmesini istiyor.

Kampanyanın destekçilerinden 300 bin üyeli Kamu ve Özel Hizmet İşçileri Sendikasının başkanı Mark Serwotka, önerdikleri anayasanın "kesinlikle gerekli" olduğunu söyledi. Birçok kişinin İngiltere'deki partilerin konumlarının birbirine yaklaştığına inandığını belirten Serwotka, "Halkın bir alternatife ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Siyasi değişiklik çağrısının ne İşçi Partisi, ne de Muhafazakar Parti'den destek görmesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...