Türkiye'ye "insan ticaretiyle mücadele" çağrısı

Avrupa Ankara'dan insan ticaretiyle mücadele sözleşmesini onaylamasını istiyor. İnsan ticaretiyle mücadele sözleşmesi Avrupa'da 43 ülke tarafından imzalandı.

Türkiye'ye "insan ticaretiyle mücadele" çağrısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Adalet Bakanı Sebahattin Öztürk'e bugün gönderdiği bir mektupta, Türkiye'nin ivedi olarak "Avrupa İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesini" onaylamasını istedi. Mektupta, sözleşmenin 43 Avrupa ülkesi tarafından onaylanıp yürürlüğe konduğu hatırlatıldı.

Jagland, benzer bir mektubu Avrupa'da bu sözleşmeyi Türkiye gibi henüz onaylamamış Rusya, Çek Cumhuriyeti, Lihtenştayn ve Monako'ya da gönderdi.

Avrupa Konseyi bünyesinde 2005 yılında imzaya açılan sözleşme 2008 yılında yürürlüğe girmişti. Türkiye sözleşmeyi 19 Mart 2009 tarihinde imzaladı. Ancak, Bakanlar Kurulu'nun 1 Ağustos 2014 tarihli kararına rağmen, sözleşme henüz TBMM tarafından onaylanmış değil.

Sözleşme insan ticaretinin insan hakları ihlali olduğunun ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin vurgulanmasına; mağdurun korunması ve insan haklarının teminat altına alınmasına; insan ticareti yapan tacirlerin etkin şekilde kovuşturulmasına, mağdur ve tanıkların korunması için gerekli yasal zeminin tamamlanmasına odaklanıyor.

Avrupa Konseyi, GRETA adlı denetim organı aracılığıyla sözleşmenin yürürlükte olduğu ülkeler hakkında tavsiyeler içeren düzenli raporlar hazırlıyor.

Sayfa Yükleniyor...