Irak Kerkük sorununu tek başına çözebilir

Irak Meclis Başkanı Ayad El Samaray, ABD'nin çekilmesiyle, Kerkük konusunda Iraklıların uzlaşmaya varabileceğini söyledi.

Irak Meclis Başkanı Ayad El Samaray, ülkesinin ABD'nin siyasi etkisinden kurtulmasının, kuzeydeki petrol zengini Kerkük vilayetinin geleceği konusunda Kürtlerle Arapları bir uzlaşmaya yöneltebileceğini söyledi.

Samaray buna karşın, önemli petrol mevzuatının çıkmasını engellediği gibi şimdi de Ocak ayında yapılacak genel seçimlerin ertelenmesine yol açabilecek uzlaşmazlıkları çözmenin güçlüğünü de kabul ediyor.

Samaray Reuters haber ajansına verdiği röportajda, "Son altı yılda Kerkük sorununu çözmek için hiçbir gerçek adım atılmadı... Çözüm için gerekli adımları ABD istemiyordu, Birleşmiş Milletler de bu adımları atmadı" dedi. "Ama bundan sonraki durum daha iyi olabilir ... Artık sorumluluk Irak'a ait ve bu sorunu çözmek bundan sonra Irak'ın işi."

Kerkük üzerinde Araplarla Kürtlerin tarihten gelen bir toprak ve petrol kavgası var ancak bu konu, 2003 yılındaki işgalden beri ülke genelinde şiddet eylemlerinin bir ölçüde yatıştığı ve ABD'nin 2011 sonunda ülkeden tamamen çekilmeye hazırlandığı bu dönemde ciddi bir güvenlik tehdidi olarak görülüyor.

Azınlıktaki Kürtler, Kerkük'ün kendilerine ait olan Kuzey Irak'ın parçası olduğunu iddia ediyorlar. Kerküklü Araplar ve Türkmenler ise buna itiraz ediyorlar.

Amerikan askerlerinin anlaşma uyarınca geçen ay Irak'ın kent ve kasabalarından çekilmeleriyle ABD'nin bir zamanlar sınırsız olan siyasi etkisi zayıflamaya başladı.

Samarai, "Kerkük'ün özel bir konumu vardır ve özel muamele ve özel mevzuat gerekir ... Adım adım uygulanacak bir çözüme ihtiyacımız var" dedi.

Samarai'nin önerisine göre, Birleşmiş Milletler'in yardımıyla yeni ve geçici bir vilayet yönetimi seçilmesi, tarafları tatmin edebilir. Kerkük'ün Kürtlere verilmesi ise, bu kesimin bağımsız bir devlet kurma emellerini alevlendirebilir ki bu da Araplar ve Türkmenlerin yanı sıra komşu Türkiye'nin istediği bir gelişme değil.

Kerkük'ün statüsü, gelirlerin nasıl paylaşılacağını belirleyecek petrol ve doğalgaz yasalarının alacağı biçim ile çok yakından bağlantılı. Bu konu aynı zamanda yabancı petrol şirketlerinin Irak'taki konumunu da belirleyecek.

Dünyanın üçüncü büyük petrol rezervlerinin sahibi olan Irak, altyapı yenilemesi için büyük ölçüde yabancı yatırıma ihtiyaç gösteriyor. Geçen yıl Kerkük'ün yerel seçimlerinde çözümlenemeyen anlaşmazlık yüzünden Irak'ın vilayet seçimleri tıkanmıştı. Parlamentonun tek çaresi, seçimleri Kerkük'ü hariç tutarak yaptırmak oldu.

Irak'ın Ocak ayında yapacağı ve genç demokrasinin geçireceği ilk büyük sınav olan genel seçimlerin de aynı akıbete uğramasından korkan çevreler var. Anayasaya göre genel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini söyleyen Samaray, buna rağmen enerji yasalarını seçimlerden önce meclisten geçirmenin çok güç olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...