Irak'ta halk sandığa giderken hangi sorunlar çözüm bekliyor?

Irak halkı yolsuzluk, ekonomik zorluklar, önlenemeyen şiddet olayları ve Sünni-Şii gerilimi göstesinde yarın sandık başına gidiyor. Anketlere göre Başbakan Haydar el İbadi önde gözüküyor ama güçlü rakipleri var.

Irak'ta halk sandığa giderken hangi sorunlar çözüm bekliyor?

Irak'ta halk, DAEŞ'in yenilgiye uğratılmasının ardından ilk kez sandık başına gidiyor. Ülkede şiddet olayları kısmen azaldığı için seçimlere katılım oranının yüksek olması bekleniyor.

Güvenlik güçleri ve yurtdışında yaşayan Iraklılar perşembe gününden bu yana oy kullanmaya başladı.

Seçimlerde 329 sandalyesi bulunan parlamentoya girebilmek için 7 binden fazla aday yarışıyor. Onlarca farklı siyasi ittifak ve parti var.

Sandıktan sürpriz çıkması beklenmiyor. 2003'ten beri parlamentoda çoğunluğu elinde tutan partilerin yine en çok oyu alması bekleniyor.

Anketler DAEŞ'ı ülke topraklarından temizlediği için itibar kazanan Başbakan Haydar el İbadi'nin az bir farkla önde olduğunu gösteriyor.

İbadi'nin en güçlü rakipleriyse eski başbakan Nuri el Maliki ve DAEŞ'la mücadelede etkin rol oynayan Haşdi Şabi birliklerine önderlik eden Hadi el Amiri.

Bu iki isim de Şii seçmenden büyük destek alıyor ve İran'a yakınlıklarıyla biliniyor. Batılı ülkeler ve ABD ise, Başbakan Haydar el İbadi'yi kendilerine daha yakın görüyor.

Şii dini lider Mukteda es Sadr da seçimlerde bir ittiaka önderlik ediyor. İran'la yakın olmaya karşı çıkan Sadr ve ittifakı, yolsuzluk ve sosyal konuları ön plana çıkararak oy toplama çalışıyor.

Seçimlerde yarışan çok fazla ittifak ve parti olduğu için hiçbir grubun parlamentoda tek başına çoğunluğu sağlaması beklenmiyor. Koalisyondan başka seçenek bulunmuyor.

Seçimlerin ardından yeni parlamento ilk oturumunda meclis başkanını seçecek. Daha sonra 30 gün içinde parlamentonun üçte iki çoğunluğu sağlayarak yeni cumhurbaşkanını seçmesi gerekecek.

Ardından yeni cumhurbaşkanı, parlamentoda en fazla oyu alan ittifakın liderine hükümeti kurma görevini verecek.

Yeni başbakanın hükümeti kurmasının aylar sürmesi bekleniyor. DAEŞ'tan sonra ülkenin yeniden yapılandırılması, ekonominin iyleştirilmesi, Washington ve Tahran arasında denge sağlanması yeni başbakanı bekleyen sorunlardan sadece birkaçı.

Şii ile Sünniler arasında mezhepsel gerilimin azaltılması da çözüm bekleyen konular arasında bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...