İran bu kez füzeyle değil Hürmüz'le tehdit etti

İran, Batılı ülkelerin ambargosuna karşılık dünya petrolünün yüzde 40'ını kilitleme tehdidinde bulundu.

İran bu kez füzeyle değil Hürmüz'le tehdit etti

İran yönetimi, ABD ve Batılı ülkelerin tehditlerine karşı bir kez daha dünya petrol piyasalarını kilitleme tehdidiyle karşılık verdi.

İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari, Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın bir bardak su içmekten daha basit olduğunu söyledi. Şu an boğazı kapatmayı düşünmediklerini dile getiren Seyyari sadece kontrol altında tutacaklarını belirtti.

Hürmüz Boğazı, İran ve Basra Körfezi'nden dünyaya sevk edilen ham petrolün en önemli geçiş kaynaklarından biri. Boğaz, petrol ihraç eden Körfez ülkeleri ve İran'ın okyanuslara açıldığı tek çıkış noktası. Bölgeden çıkarılan petrolün yüzde 90'ı bu boğazdan geçerek dünya piyasalarına ulaşıyor.

Boğaz coğrafi olarak da ilginç özelliklere sahip, en dar bölgesinde genişliği 34 kilometreye düşüyor. Tanker ve gemilerin geçtiği trafik koridoru ise 9 kilometre. 3 kilometre geliş, 3 kilometresi gidiş ve aradaki 3 kilometre ise tampon bölge.

Günde 17-20 milyon varile yakın ham petrol bu dar boğazdan geçiyor. Bu miktar da dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Hürmüz'deki transferin tek alternatifi ise Trans-Arap petrol boru hattı. Yaklaşık 2000 kilometre uzunluğundaki bu hat Suudi Arabistan'dan geçip Kızıldeniz'e ulaşıyor. Ancak bu hattan sadece 3 milyon varil sevk edilebiliyor.

KAPANIRSA PETROL FİYATLARI UÇAR
Hürmüz Boğazı kapatılırsa petrolün bir kısmı Suudiler'in yardımıyla nakledilebilecek ancak LPG için bir alternatif bulunmuyor. LPG ihtiyacının yüzde 18'ini karşılayan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin nakil şansı kalmıyor. Bu durumda da şu sıralar 100 dolar civarında dalganan petrol fiyatlarının ne kadar yükseleceğini kestirmek zor.

İran, ABD ve İsrail'in tehditleri karşısında neler yapabileceğini göstermek için sık sık Hürmüz Boğazı'nda tatbikatlar yapıyor. Yaklaşık 10 gün daha sürmesi beklenen tatbikat sürerken Tahran yönetimi sık sık ABD'ye Hürmüz kartını öne sürerek tehditler savuruyor.

Dün İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammet Rıza Rahimi de benzer bir açıklama yaparak Batılı ülkelerin İran'a petrol ambargosu uygulaması halinde, Hürmüz Boğazı'ndan tek bir damla petrolün geçişine dahi izin vermeyeceklerini söylemişti.




Sayfa Yükleniyor...