İran memnun, İsrail tepkili

El Fetih ve Hamas'ın anlaşması bölgeyi en yaından takip eden iki ülke İsrail ve İran’da farklı tepkirle neden oldu.

İran memnun, İsrail tepkili

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, El Fetih ile Hamas arasında Kahire'de varılan "birlik anlaşmasının, Hamas'ın Batı Şeria'yı da ele geçirmesine neden olacağını" öne sürdü.

Lieberman, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, El-Fetih-Hamas uzlaşmasını değerlendirdi. Lieberman, anlaşma maddelerinden birinin, Filistin cezaevlerindeki yüzlerce Hamaslı tutuklunun serbest bırakılması olduğunu hatırlatarak, böylece Batı Şeria'da "silahlı bir çok teröristin" sokaklara çıkacağını belirtti.

Lieberman, anlaşmanın sonucunda, Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın, Hamas eylemcilerini de kullanarak, eninde sonunda Batı Şeria'da yönetimi ele geçireceğini; bu kez Batı Şeria'dan da İsrail'e roket saldırıları başlayacağını ileri sürdü. Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail ordusunun buna karşı hazır olması gerektiğini de ifade etti.

'ANLAŞMA KARGAŞANIN SONUCU'
Lieberman, bir soruya karşılık, El Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmanın Ortadoğu'daki kargaşa ve her iki partide bunun sonucu doğan panikten kaynaklandığını savundu. İsrail Dışişleri Bakanı, Hamas'ın özellikle "Suriye'deki ayaklanmaların baskısını üzerinde hissettiğini" belirterek, Hamas'ın Şam'daki siyasi lideri

Halid Meşal'ın, "patron" olarak gördüğü Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın camilere ateş açtığını gördüğünü ve sıkıntılı olduğunu dile getirdi.

"Yıllardır sırtını Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e dayadığını" öne sürdüğü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da "Müslüman Kardeşler'in iktidarı ele geçirmesinden" ve böylece Mısır'ın verdiği desteği kaybedeceğinden korktuğunu öne süren Lieberman, uluslararası toplumun bu anlaşmaya gerektiği şekilde yanıt vereceğini umduğunu dile getirdi.

‘KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZİ AŞIYOR’
Lieberman, "Bu anlaşma, kırmızı çizgileri aşıyor. İsrail olarak ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Hamas, 2003 yılından bu yana Dörtler Grubu tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Bu gerçeğe ilave olarak, (Dörtler Grubu'nun) İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunan gruplarla görüşmeler

yapmayacağı yolundaki tutumu da biliniyor" dedi. Lieberman, uluslararası toplumun Filistinlileri terörden vazgeçme, İsrail'i tanıma ve daha önce imzalanan anlaşmalara saygı duyma yolundaki koşulları uygulamaya zorlamasını da istedi.

İRAN MEMNUN
İran ise Filistin’deki birlikten memnun. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır'ın himayesinde gerçekleşen anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Filistinli iki büyük grubun anlaşmasını, ''Mazlum Filistin halkının

tarihi hedeflerine ulaşmasında olumlu ve mübarek bir adım'' olarak değerlendiren Salihi, anlaşmadaki rolünden dolayı Mısır'daki yeni yönetimi tebrik etti.

‘SİYONİZME KARŞI ZAFER’
Salihi, ''Anlaşmanın, Filistin'le ilgili gelişmelerin hız kazanmasına ve siyonist İsrail'e karşı büyük zafer elde edilmesine vesile olması'' dileklerinde bulundu.

Anlaşmayı, ''Büyük Mısır halkının yönetimde söz sahibi olmasından sonraki ilk başarısı'' olarak gören Salihi, Gazze-Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bir an önce açılmasıyla da Filistin halkının zaruri ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...