İran'da tarihi gün

Uluslararası tepkilere aldırmayan İran, bugün yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladı. İsrail ve ABD ise İran'a tepkili.

İran'da tarihi gün

İran, uluslararası toplumun tepkilerine kulağını tıkarayarak nükleer programına hız verdi. Ülke, bugünden itibaren uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladı.


İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini başlattıklarını söyledi.

Salihi, ellerindeki yüzde 3,5 oranında zenginleştirilen uranyumu Natanz'daki tesislerde yüzde 20'ye çıkaracaklarını bildirdi.

Çalışmaları Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçilerinin de gözetlediği belirtiliyor.

Salihi, "Zenginleştirme işleminin başlaması, uranyum takasında müzakere ve uzlaşma kapılarının kapandığı anlamına gelmiyor. Müzakereci taraflar akıllıca davranır ve zamana oynamazlarsa biz uzlaşmaya hazırız" dedi.

Batı ülkeleri, İran'ın zenginleştirdiği uranyumu nükleer silah yapımında kullanmasından endişeli. Tahran'ın son hamlesi bu endişeleri artırmış durumda. Sivil amaçlı nükleer enerjide kullanılacak uranyumun yüzde 3 civarında zenginleştirilmesi yetiyor. Nükleer silah üretiminde kullanılabilmesi için ise uranyumun yüzde 90 civarında zenginleştirilmesi gerekiyor.

ABD, tek seçeneklerinin İran'a yeni yaptırımlar uygulanması olduğunu söylüyor. ABD'ye Fransa ve İngiltere de destek veriyor.

Ancak Çin sabırlı olunması ve diplomatik çözümün izlenmesi gerektiği görüşünde.

URANYUM TIBBİ ARAŞTIRMALAR İÇİN KULLANILACAK
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkede yaklaşık 850 bin hastanın tedavisinde kullanılacak tıbbi araştırmalar için uranyumu yüzde 20 zenginleştirme talimatı vermişti.

İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ya bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.

Nükleer güçler ve İran arasında uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, UAEK'ya mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmişti.

İRAN: YARINLARI NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRMALIYIZ
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest ise, yarınların dünyasının nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini ve kendilerinin bu yönde çalıştıklarını söyledi.

Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısındaki açıklamasında, "ülkesinin nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl hedefler doğrultusunda süreceğini" belirtti.

"Hiçbir şekilde, barışçıl olmayan nükleer çalışmaların peşinde değiliz" diyen Mihmanperest, "Nükleer silahların yok edilmesi konusunu ciddi olarak takip ediyoruz. Dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için faaliyetlerde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

İranlı sözcü, "Yarının dünyasının nükleer silahlardan arındırılmış olması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını (NPT) imzaladıklarını hatırlatan Mihmanperest, "nükleer silahlara sahip ülkelerin, bu silahları diğer bağımsız ülkelere karşı kullanma tehdidinde bulunduklarını ve tehditkar tutumlarından dolayı hesap vermeleri gerektiğini" söyledi.

İRAN'I BOZGUNA UĞRATMALIYIZ
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, İran'ı bozguna uğratacak ivedi yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Netanyahu, Kudüs'de Avrupalı diplomatlara yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer silahlar üretmek için acele ettiğini ve şu anda yapılması gerekenin "uluslararası toplumun katı bir eylemi" olduğuna inandığını belirterek, "Bu, bozguna uğratacak yaptırımlar ve bu yaptırımların hemen şimdi uygulanması anlamına geliyor" dedi.

İran, bugün uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemlerini başlattığını bildirmişti.

Sayfa Yükleniyor...