İran'dan 'Esad'ı kurtarma hamlesi

İran ve Suriye'nin iki ülke arasında güvenli bir ticat koridoru oluşturmak için masaya oturduğu iddia edildi. Projenin amacının iki ülkeyi Irak üzerinden kara, hava ve demir yoluyla birbirine bağlamak olduğu belirtildi.

İran'dan 'Esad'ı kurtarma hamlesi

Batı'nın İran ile Suriye'ye olan ambargo ve yaptırımları sürerken, iki ülkenin ulaştırma ve enerji konusunda ekonomik işbirliğine hazırlandığı haberleri geldi. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin, Suriyeli yetkililerden ele geçirdiği belgelere göre İran ve Suriye, iki ülke arasında kara, demir ve havayolu ile elektrik hattı inşa etmeyi planlıyor. Buna ek olarak İran, Suriye'nin Şam ve Halep kentlerinde 12 bin 500 ev inşa edecek.

Amaç, Suriye ve İran arasında, Kuzey Irak üzerinden geçecek güvenli bir ticaret koridoru oluşturmak. Ancak bunun için önce Irak yönetiminin onayı gerekiyor.

Belgeler, Suriyeli ve İranlı bakanların geçen yıldan bu yana konu ile ilgili en az 9 görüşme gerçekleştirdiğini, bunlardan birine, İran'a yakınlığıyla bilinen Irak Ulaştırma Bakanı'nın da katıldığını ortaya çıkardı.

Buna göre üst düzey yetkililer, Irak'ın Esad'a olan sessiz desteğinin altını çiziyor. Ancak uzmanlara göre, henüz planlama devresinde olan bu proje, Suriye lideri Esad'ın devrilmesi durumunda İran'ı zor durumda bırakabilir.

İran'dan 'Esad'ı kurtarma hamlesi - 1

250 SURİYELİ DAHA TÜRKİYE'YE SIĞINDI
Suriye'den kaçışlar dün gece de sürdü. 250 Suriyeli daha Türkiye'ye sığındı. Katliam endişesiyle köylerini terk ederek Hatay'a gelen 250 Suriyeli, gece çadırkente yerleştirildi. Son göçle birlikte Türkiye'ye sığınan suriyelilerin sayısı 14 bin 750'ye ulaştı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 511 kişi ise otobüslerle Gaziantep'in İslahiye ilçesine götürüldü. Olası yeni göçlerle yığılma yaşanmaması için nakiller devam edecek. Suriye'den kaçanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

SURİYE'DEN 30 BİN KİŞİ KAÇTI
BM'nin açıkladığı rakamlara göre şu ana kadar ülke dışına en az 30 bin kişi kaçtı. Ülke içinde yaklaşık 200 bin kişi evlerinden oldu. Özellikle İdlib'den kaçan 13 bin kişinin Türkiye'deki 7 çadır kampına yerleştirildiği, iki yeni kampın açılmasıyla birlikte kampların kapasitesinin 45 bini bulacağı belirtildi.

KÖRFEZ ÜLKELERİ ŞAM BÜYÜKELÇİLİKLERİNİ KAPATIYOR
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin, Suriye'deki baskının sürmesini reddettiklerinin bir işareti olarak Şam Büyükelçiliklerini kapatma kararı aldıkları bildirildi. Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdüllatif el Zeyani yayımladığı bildiride, bu kararlarına gerekçe olarak "Suriye rejiminin kendi halkını katletmeyi sürdürmesi, askeri seçeneği tercih etmesi ve krize çözüm bulmaya yönelik tüm girişimleri reddetmesini" gösterdi.

Zeyani, uluslararası toplumdan "Suriye'deki bu katliam ile Suriyelilerin yasal hakları ve onurlarının açıkça ihlal edilmesine son vermek için acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmesini" istedi. Bu ortak karardan önce, Suudi Arabistan ile Bahreyn Şam Büyükelçiliklerini kapatma kararı almıştı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşuyor.

Sayfa Yükleniyor...