Irkçılık konferansı boykotla başladı

BM'nin düzenlediği ırkçılıkla mücadele konferansı, ABD ve Almanya gibi ülkelerin boykotu ile başladı.

BM ırkçılık konferansına boykot

Birleşmiş Milletler'in Cenevre'de düzenlediği ırkçılıkla mücadele konferansı başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, konferansın açılışından hemen sonra yaptığı konuşmada, ırkçılığın artışta olduğunu ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Bundan kısa bir sonra ise, konferansa ev sahipliği yapan İsviçre'nin Cumhurbaşkanının İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la temaslarda bulunmasının ardından, İsrail İsviçre'deki büyükelçisini geri çekti.

Daha önce İsrail'in haritadan silinmesi gerektiğini söyleyen ve Yahudi soykırımının bir efsaneden ibaret olduğunu savunan Ahmedinejad, bugün konferansta konuşma yapacak.

Bazı ülkeler, Ahmedinejad'ın "kabul edilemez" sözler söylemesi halinde konferansı terk edecekleri tehdidinde bulundu.

Aralarında, ABD, Almanya, Kanada, Avustralya, İtalya ve Hollanda'nın da bulunduğu bazı ülkeler İsrail karşıtı bir platforma dönüşebileceği gerekçesiyle konferansı boykot ediyor.

Ayrıca, dinlerin -özellikle İslam'ın- eleştirilmesinin ırkçılık kapsamına alınması yönündeki çabaların da kendilerinde kaygı yarattığını belirtiyorlar.

Konferans, sekiz yıl önce Güney Afrika'da düzenlenen ilk ırkçılıkla mücadele toplantısından sonra kaydedilen ilerlemeyi değerlendirme amacını taşıyor.

ABD ve İsrail, Arap ülkelerinin siyonizmi ırkçılık olarak kayda geçirmeye çalışmaları üzerine konferansı terk etmişti.

Bu kez bu iki ülke de konferansa katılmayacağını önceden ilan etti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, toplantı sonunda yayımlanacak deklarasyonda İsrail'in adının hiç geçmediğini, Yahudi düşmanlığının kınandığını ve Yahudi soykırımının asla unutulmaması gerektiğinin vurgulandığını belirterek, bazı ülkelerin boykotuna anlam veremediklerini söyledi.

Sonuç bildirisi üzerinde haftalar süren müzakereler sonunda İsrail'in Filistinlilere muamelesine yönelik tüm atıflar çıkarılmıştı. Bu değişiklik, bazı grupların tepkisine neden olmuştu

Sayfa Yükleniyor...