İslamcı lider Tunus'a döndü

Ortadoğu'ya yayılan isyan hareketlerinin başladığı yer Tunus'ta en büyük İslamcı muhalefet hareketinin lideri 22 yıl sonra ülkesine döndü.

Tunus'ta halk ayaklanmasıyla devrilen Zeynelabidin Bin Ali yönetiminin önde gelen muhaliflerinden, İslamcı hareket lideri Raşid Gannuşi (69), 22 yıl sonra ülkesine döndü.


İngiltere'den ülkesine dönen Gannuşi, başkent Tunus'ta, lideri olduğu İslamcı Ennahda (Rönesans) hareketinin üyesi yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Bu grubun gerisinde toplanan onlarca kişi ise laiklik yanlısı pankartlar açtı.

Ennahda'yı Mısır'daki Müslüman Kardeşlerden esinlenen aydınlarla birlikte 1981 yılında kuran Gannuşi, "ılımlı İslam"ı temsil ettiğini söylüyor.

Gannuşi, "Devlet Başkanlığı seçimine katılmayacağım, Ennahda partisinden kimse aday olmayacak" dedi.

Geçiş hükümetinde yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine Gannuşi, "devrimde rol alanların taleplerini karşılaması durumunda, hükümete katılabileceğini" ifade etti.

Raşid Gannuşi ayrıca, eleştirmenlerin onu İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu Ayetullah Humeyni ile karşılaştırmasına karşı çıkarak, kendi görüşlerinin daha ılımlı olduğunun kabul edilmesini istedi.

Gannuşi, şeriat yönetimi isteyip istemediği sorusu üzerine, "Uzun senelerden beri muhalefet partileriyle, inanç özgürlüğü ve siyasi çoğulculuk içeren ortak bir zeminde buluştuk. Ve yazılı olarak cinsiyet eşitliği üzerinde de anlaştık" diye konuştu.

Açıklamalarında Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin görüşlerine çok yakın olduklarını ifade eden Gannuşi, bir süre önce TRT'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin kendileri için "gerçek bir demokrasi örneği" olduğunu söylemişti.

"Türkiye, bütün Arapların takip ettiği bir örnektir. Değişikliği isteyen tüm Araplar Türkiye'nin çok iyi bir örnek olduğunu görüyorlar" diye konuşan Gannuşi, Türkiye'nin özellikle Tunus'taki demokratik dönüşüme destek vermesini istemişti.

Sayfa Yükleniyor...