'İsrail'in Hamas politikası tutarsız'

Wikileaks'teki İsrail'le ilgili belgelerde, ''İsrail'in Hamas'a karşı net ve tutarlı bir politikası olmadığı'' görüşü yer alıyor.

Haaretz'in Wikileaks belgelerinden ayıklayıp 'İsrail Dosyası' adı altında sunduğu belgelerden birinde, "İsrail'in Hamas'a ve Gazze Şeridi'ne yönelik net ve tutarlı bir politikasının bulunmadığı" görüşü dile getirildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği Dökme Kurşun operasyonundan yaklaşık bir yıl sonra, İsrail Ordusu'nun Güney Kuvvetleri Komutanı Yoav Galant'ın yaptığı bir açıklamanın, İsrail'in Gazze ve Hamas'a yönelik tutarlı, net bir yaklaşımının bulunmadığını gösterdiği ifade edildi.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nden gönderilen 2009 11 Kasım tarihli telgrafta, İsrail'in 2000 yılındaki ikinci intifadanın patlak vermesinden bu yana güvenlikle ilgili en iyi durumda bulunduğu belirtilirken, İsrailli istihbarat servislerinin Batı Şeria'da intihar eylemleri ağını ortadan kaldırma başarısına ve Filistin yönetimi güvenlik güçleriyle güvenlik alanındaki iyi ilişkilerine işaret edildi.

Telgrafta, "İsrail ordusunun Gazze ve İsrail'in güneyinden sorumlu komutanı tümgeneral Yoav Galant, bize 'İsrail'in siyasi liderliği rekabet öncelikleri arasında gerekli siyasi tercihlerini yapmadı' dedi" ifadesi bulunuyor. Telgrafta, Galant'ın, İsrail'in kısa vadede, Hamas'ın iki taraf arasında da fiili ateşkesi sağlayacak, Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket ve havan saldırılarını önleyecek güç ve otoriteye sahip olmasını; orta vadede ise Gazze'de gücünü pekiştirmesini engellemek istediğini söylediği; uzun vadeyle ilgili olaraksa "İsrail Gazze'yi yeniden işgal etmek ve buradaki halkın sorumluluğunu almak istemiyor" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliği'nce Washington'a gönderilen Kasım 2009 tarihli bir telgrafta da İsrail'in, Amerikalıların bölgedeki halkı desteklemek amacıyla daha fazla mal ve ürün gönderilmesine yönelik talebini reddettiği yazıldı. Telgrafa göre, İsrail'in "sivillere yönelik mallarla ilgili bir sınırlama bulunmadığında ısrar ettiği" de kaydedildi.

Telgrafta, İsrail'in Batı Şeria'da Filistin yönetimini, hem Devlet Başkanı Mahmud Abbas hem de Başbakanı Selam Feyyad olmak üzere güçlendirmeyi istediği belirtilirken, ancak bu amacıyla çelişen çeşitli adımlar attığı kaydedildi.

Buna örnek olarak ise 2008 yılında, İç Güvenlik Servisi'nin Başkanı Yuval Diskin'in, ABD tarafından eğitilen Filistin yönetimi güvenlik kuvvetlerine çelik yelek, zırhlı araçlar ve diğer ilave silah verilmesi yönündeki ABD taleplerine karşı da isteksiz davranması gösterildi. Diskin'in "Batı Şeria'da çok silah var" dediği de belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...