İsrailliler iki devletli çözüme sıcak bakıyor

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, İsraillilerin yüzde 64'ü iki devletli çözüme sıcak bakıyor.

İsrail'de bir kamuoyu araştırması, İsraillilerin çoğunluğunun iki devletli çözüme destek verdiğini ortaya koydu.

Haaretz gazetesinde yayımlanan ve Ulusal Güvenlik Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre kamuoyunun yüzde 64'ü iki devletli bir çözümü destekliyor.

Araştırmaya göre, nihai statü anlaşması kapsamında kurulacak bir Filistin devletine hazır olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 53 olarak ortaya çıktı.

1987'de yüzde 21 olan bu oran 2006'da yüzde 61, 2007'de ise yüzde 55 olmuştu. Araştırmayı yürüten Yehuda Ben Meir, iki devlet önerisinin, hala birçokları için Filistin devleti konseptiyle negatif anlamlar çağrıştırmasına rağmen tek gerçekçi çözüm olarak kamuoyunun çoğunluğunca kabul edilebilir bulunduğuna dikkati çekti.

Varılacak bir nihai statü kapsamında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin boşaltılmasına destek verenlerin oranı ise yüzde 15'lerde kalıyor. Yüzde 43'lük grup, sadece küçük ve izole haldeki yerleşimlerin boşaltılmasından yana, yüzde 40'dan fazla bir grup ise her ne koşulda olursa olsun yerleşimlerden çekilmeye sıcak bakmıyor.

Golan Tepeleri konusunda ise yüzde 60'lık çoğunluk, buranın terk edilmesine karşı. Sadece yüzde 20'lik bir grup, çeşitli koşullarla Golan Tepeleri'nin Suriye'ye devredilmesine destek veriyor. Bunlar arasında, iki taraf arasında yapılacak bir barış anlaşması ve bu barış anlaşmasının diplomatik ve ekonomik bağları içermesinden başlayarak buraların askerden arındırılması, Suriye'nin İran'la müttefikliğinin sona erdirilmesi, terör örgütlerinin Suriye'den çıkarılması ve Suriye'nin Hizbullah'a desteğinin de sona ermesi gibi koşullar sıralanıyor.

NETANYAHU'NUN KONUŞMASINA DA DESTEK VERDİ
Öte yandan Haaretz tarafından yapılan bir başka kamuoyu araştırması, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun konuşmasının geneline kamuoyunun büyük destek verdiğini ortaya koydu. Yüzde 71 oranında bir grup, Başbakanın konuşmasını onayladığını, yüzde 20 ise onaylamadığını belirtti.

Netanyahu'nun askerden arındırılmış bir Filistin devleti önerisini neden yaptığı sorusuna cevap verenlerin yüzde 55'i "Amerikan baskısı" derken, yüzde 33'ü, bu konuşmanın "İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğini" belirtti, yüzde 3'lük grup da "gerçek bir ideolojik değişiklik" olarak yorumladı.

Ancak Netanyahu'nun bu konuşmasının Filistinlilerle barış sürecine yardımcı olup olmayacağı sorusuna ise yüzde 67 gibi çoğunluk "yardımcı olmayacağı" karşılığını verdi. Netanyahu'nun bu politikasının barış sürecine yardımcı olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 23'te kaldı. Benzer bir oranla askerden arındırılmış bir Filistin devletinin gelecek yıllarda kurulabileceğine inananların oranı da ancak yüzde 20'lerde kalıyor, yüzde 70 gibi çoğunluk ise buna inanmıyor.

Sayfa Yükleniyor...