İsveçli Türk vekil kendini savundu

Ermeni iddialarını soykırım olarak tanıyan bir kararı onaylayan İsveç Parlamentosu'nun Türk kökenli milletvekili Mehmet Kaplan, "Konuşma yapmam bile riskti, oy kullanamazdım" dedi.

İsveçli Türk vekil kendini savundu

İsveç parlamentosunda görüşülüp bir oy farkla kabul edilen Ermeni tasarısıyla ilgili oturumda sol blok içinde yer alan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, "grup kararına rağmen konuşma yapmasının bile büyük bir risk taşıdığını, ancak vicdani sorumluluğunu yerine getirmek için konuştuğunu" söyledi.


NTV'ye de konuşan Kaplan, durumu şöyle değerlendirdi:

"Acı bir durum oldu tabii. Beklemediğimiz bir karar çıktı. Meclis aritmetiği tasarının kabul edileceğini göstermiyordu. Biz de üzgünüz. Ancak muhalefet olarak bizim protokolümüz var. Bu protokolde "Ermeni" meselesinin dışında da birçok mesele var. Burada blok olarak karar alındı ve oylamaya katılan milletvekillerinin sadece "Hayır" oyu kullanabileceği belirtildi. Karşı taraf ise oylamaya firesiz katılacağını söylemişti. Ancak 3-4 milletvekili fire verince maalesef böyle bir sonuç alındı.

Meclis genel kurulunda dünkü oylamadan önce tasarı aleyhinde konuşarak, milletvekillerinden öneriye karşı oy kullanmalarını isteyen Kaplan, oylamaya neden katılamadığını şöyle anlattı.

"Blok içinde ortak karar alındığı zaman bu kararı bir parti ya da milletvekili bozamıyor. 3 partinin anlaşmasına göre, görüşmeler sırasında önerinin aleyhine konuşma yapılması bile istenmedi. Benim de öneri aleyhinde konuşmamı istemediler. Ama ben bu oylamada duruşumu belirtmek istedim. Vicdani sorumluluğumu yerine getirmek için konuşmak istediğimi parti sözcülerine bildirdim. Risk alarak bu konuşmayı yaptım. Parti kararına rağmen benim öneri aleyhine konuşma yapmam, parti içindeki diğer milletvekilleri arasında güvensizlik nedeni olarak kabul ediliyor."

PARTİNİN EŞ BAŞKANLARI OYLAMAYA KATILMADI
Grup kararı nedeniyle öneriye hayır oyu kullanmasının olanaksız olduğunu kaydeden Mehmet Kaplan, "Öneri geçmeyecek diye bir inancımız vardı. Benim partilerin oluşturduğu blokun anlaşmasını kırıyorum demem, bundan sonra yapacağımız çalışmalara da sekte vurur, çalışmalarımızı engeller. Genel kurulda konuşma yapmam bile büyük bir riskti. Partilerin oluşturduğu blokun anlaşmalarına uymak zorundayız" ifadesini kullandı. Kaplan, kendisinin konuşmasından sonra parti eş başkanları Peter Eriksson ile Maria Wetterstrand'in oylamaya katılmadığını söyledi.

"Oylama sonucunda ortaya çıkan sonucu önceden tahmin edebilseydik, çabamız daha farklı olurdu" diyen Kaplan, İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerini sürdürdüğünü, Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve hükümetin karardan son derece rahatsız olduğunu da kaydetti.

HÜKÜMET DE BÖYLE BİR KARARI İSTEMİYORDU
Kaplan, "Hükümet böyle bir kararı istemiyordu. Türkiye'deki açılımlara karşı olan grupların ekmeğine yağ sürüldüğünü herkes kabul ediyor. Bundan sonra ise meclis, alınan bu kararın takibini yapacaktır. Hükümet ise kararın uygulamasını zamana yaymak için uğraşacaktır" ifadesini kullandı.

Öneriye karşı çıkan iktidar partileri içinde de fire verildiğini kaydeden Kaplan, "Hükümet ortağı partiler, bu önerinin geçmeyeceğinden emindi. Hatta Türkiye ile görüşmelerinde bu yöndeki görüşlerini Türk yetkililerine bildirdiklerini biliyorum" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...