İtalya birliğini İstanbul’da kutluyor

İtalya, 17 Mart’ta birliğinin kuruluşunun 150’inci yıldönümünde, İtalya dışındaki tek kutlama İstanbul’da yapılıyor. İtalya Disisleri Bakanı yardımcısı mantica kutlamar öncesinde ntvmsnbc’ye konuştu.

İtalya birliğini İstanbul’da kutluyor

İtalya 17 Mart’ta milli bayrağının renkleri olan kırmızı beyaz ve yeşil renklere büründü. Tüm ülkede milli bayram ilan edilirken İtalya’nin Ankara Büyükelçiliği kutlamalar için İstanbul’daki Venedik Sarayı’nin kapılarını açtı.

İtalyan Birliği’nin 150. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde yılboyu bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapan büyükelçi Gianpaolo Scarante İtalya’nin Türkiye’deki 150’inci yıl etkinliklerinin İtalyanlar’ın Türkiye’yi, Türklerin de İtalya’yi daha iyi tanıması amacına yönelik olduğunu belirtirken Başkonsolos Gianluca Alberini, 17 Mart kutlamalarının yanısıra 18 Mart’ta da Kırım Savaşı’na katılıp hayatlarını kaybeden ve İstanbul’da gömülen İtalyan askerleri anmak icin bir tören düzenleneceğini açıkladı.

İtalya dışında bir ülkede gerçekleştirilecek ve sembolik olarak büyük önem taşıyan tek kutlama icin İstanbul’a gelen İtalya Disisleri Bakanı yardımcısı, Senatör Alfredo Mantica kutlama öncesinde İtalya’da ntvmsnbc’ye konuştu.

Mantica, İtalya’nın geçmişten günümüze Türkiye ile olan dostluğunu pekiştirmek gayesi ile böyle bir girişimde bulunduğunu, kutlamanın yapılacak olduğu İstanbul Venedik Sarayı’nın geçmişte Osmanlı İmparatorluğu nezdinde Venedik büyükelçiliği olduğunu hatırlatı. Türkiye’nin İtalya’nin birlesmeye giden tarihi sureci içinde önemli bir hatırası olduğunu vurgulayan Mantica, İtalyan dış politikasinin geçmişteki tanımıyla ‘doğu sorunu’nun Türkiye Avrupa Birliği’ne girene kadar tamamlanmış sayılmayacağını söyledi.

‘AVRUPA TÜRİYE’Yİ ALGILAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR’
Senator Mantica’ya göre Türkiye’nin gösterdiği bütün çabalara rağmen Avrupa kamuoyu Türkiye’nin konumunu algılamakla güçlük çekiyor. Kamuoyu nezdinde Türkiye’nin bir İslam ülkesi olması ön plana çıkıyor. “Biz Avrupa kamuoyuna yıllarca Türkiye’nin laik bir ülke olduğunu ve batılı parlamenter bir politik sisiteme sahip olduğunu anlatabiliriz ancak bu algıyı değiştirmek çok zor’ diyen Mantica özellikle Fransa kamuoyunun Kuzey Afrikalı göçmenlerden kaynaklanan sorunlarından dolayı Türkiye’yenin Avrupa Birliği’ne girmesi fikrine endişe ile baktığını belirtti.

Almanya’da da kamuoyunun Türkiye’ye bakışının aynı durumda olduğuna dikkat ceken Mantica Türk gençlerin Almanya’da üniversite öğreniminde İtalyan göçmeni ailelerin cocuklarından önde olduğunu ancak Alman kamuoyunun Türkiye algısı bambaşka olduğunu vurguladı.

‘TÜRKİYESİZ AB KISIR’
Avrupa Birliği’nin Türkiye’siz bir Akdeniz politikasının kısır kalacağını belirten Senator Mantica İtalya ve Türkiye’nin Magreb’i içine alan Akdeniz bölgesindeki ülkelere stratejik açıdan en yakın iki ülke olduğunu vurguladı. “Avrupa Birliği üyesi bir Türkiye Akdeniz bölgesini önemli bir hale getirecek ve bölgenin ağırlığını arttıracaktır. Aksi takdirde Akdeniz havzası marjinal bir boyutta kalacaktır’ diye konuşan Mantica Balkan ülkelerinde de Türkiye’nin tarihsel, kültürel ve ekonomik alanlardaki etkisinin altını çizdi.

Türkiye’nin dezavantajı olarak nitelendirilebilecek başka bir gelişmenin Avrupa Birliği sınırlarının genişlemesinin yarattığı etkiler olduğunu belirten Mantica özellikle Schengen anlaşması sonucu serbest dolaşım konusunun Avrupa kamuoyunu huzursuz ettiğini ve bu yüzden yeni bir üye ülkeye sıcak bakmadığını belirtti.

‘TÜRKLER HAPİMİZİ SATIN ALACAK’
‘Türk ekonomisi yakında hepimizi satın alacak duruma gelecek’ diye espri yapan Mantica, Türkiye’nin ekonomik alanda yaptığı atılımların Avrupa kamuoyu tarafından bilinmediğini belirtti.

Vize konusuna da değinen Senator Mantica, İtalya’nin Türk işadamları ve kültürel aktiviteler için vize başvurusunda bulunan kişilere Schengen vizesi verilmesinin kolaylastırılması ve hızlandırılması için çaba gösterdiğini söyledi.

‘ATATÜRK’E HAYRANIM’
Türkiye’nin demokratik yapısı ile değisim yolunda ilerleyen İslam ülkelerine örnek teşkil edeceğinin altını çizen Senator Mantica, Türkiye’nin bugünlere gelmesini sağlayan Atatürk’ün büyük bir hayranı olduğunu söyleyerek kişisel görüşünün Avrupa ve Türkiye’nin Magrib ve Masrik coğrafyasındaki son gelişmeler ile ilgili aynı masaya oturup sorunlara cözüm araması olduğunu belirtti. Mantica, Müslüman nüfuslu demokratik bir Türkiye’nin masanın bir tarafında Avrupa’nın diğer tarafında yer almasının olumlu bir adım olacağını düşündüğünü söyledi.

Avrupa ülkelerinin Afrika’daki diplolamatik temsilciliklerini kapatma eğilimindeyken Türkiye’nin bölgede son yıllarda onlarca büyükelçilik açtığını söyleyen Mantica, Türkiye’nin bu coğrafyadaki çabalarının da takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

‘İMTİYAZLI ORTAKLIK BİKLE ZOR’
‘Avrupa ve Türkiye birlikteliği stratejik bir birliktelik. Fransa’nin öne sürdüğü imtiyazlıi üyelik görüşünü benimsemiyoruz ancak bu görüşü bile hayata geçirmek icin bir sinyal yok, bu yönde bir sinyal şimdi değilse ne zaman gelecek’ diyen Mantica doğru yolun tam üyelik olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...