İtalya’da Kaddafi protestoları sürüyor

Libya lideri Muammer Kaddafi, İtalya ziyaretinin ikinci gününde üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi.  Libya liderini insan hakları ihlalleriyle suçlayan öğrenciler, polisle çatıştı.

İtalya’da Kaddafi protestoları sürüyor

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ziyareti, İtalya'da insan hakları eylemcileri ve öğrenciler tarafından protesto edildi.0

Kaddafi'nin, Roma La Sapienza Üniversitesi ve ardından Roma Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı ziyaretlere protestolar da damgasını vurdu. Kaddafi'nin Roma Üniversitesi’nde konuşma yapmasını protesto eden öğrenciler polisle çatıştı.

Kaddafi, üniversitede bir grup öğretim üyesi ve öğrenciye hitaben yaptığı konuşmada, ''Afrika'da siyasal sorun yok, yalnızca açlık var. Afrika'nın kaynakları yağmalandı. Verilen zararın artık tazmin edilmesi gerekiyor'' dedi.

Kaddafi, üniversitede bir grup öğretim üyesi ve öğrenciye hitaben yaptığı konuşmada, ''Afrika'da siyasal sorun yok, yalnızca açlık var. Afrika'nın kaynakları yağmalandı. Verilen zararın artık tazmin edilmesi gerekiyor'' dedi.

Kaddafi, Batılı ülkelerin Afrikalılar'ın çoğuna siyasal sığınmacı hakkı tanımasını da eleştirerek, ''Ben de haklara saygı gösterilmesinden yanayım. Ama kimin hangi koşullarda siyasal sığınmacı sayılması gerektiğini iyi saptamamız gerekiyor. Zira bu konuda pek çok yanlış bilgi var'' diye konuştu.

Kaddafi'nin konuşmasında zaman zaman ironik ifadeler kullanması da dikkati çekti. İnsan hakları örgütlerini de alaycı bir üslupla eleştiren Kaddafi, ''İsterseniz kapıları açın, milyonlarca insan buralara gelsin. Ondan sonra sizi koruyacak bir diktatör aramak durumunda kalırsınız. Ya da en iyisi, insanlara iş bulma, tedavi ve gerekli tüm hizmetleri sağlama sorunlarını insan haklarıyla uğraşan örgütlere havale edelim'' dedi.

Kaddafi, ''Avrupa'ya gitmek isteyen milyonlarca insanı sığınmacı mı sayacaksınız? 1 milyon kişiyi siyasal sığınmacı olarak kabul etmeye hazır mısınız? Unutmayın ki bu sayı 2, 10, ardından da 50 milyona çıkacaktır. Eğer böyle birşey yapabilirseniz büyük iyilik edersiniz. Size ben de yardımcı olurum'' diye konuştu.

Kaddafi, ''Afrikalılar'ın sorunu açlıktır, ortada siyasal bir sorun yok. Zira Afrikalılar'ın ne partiden haberleri var ne de seçimlerden. G-8 zirvesinde de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da bunu açıkça söylemek niyetindeyim. Afrika'nın kaynakları yağmalandı ve şimdi bunun tazmin edilmesi için masaya oturulması gerekiyor. Göç sorunu ancak bu biçimde çözüme kavuşturulabilir'' dedi.

PROTESTO NEDENİYLE ERKEN AYRILDI
Kaddafi'nin üniversiteye girişi sırasında maruz kaldığı protesto gösterisinin alınan tüm önlemlere karşın konuşma yaptığı salona yansıması da dikkati çekti. Konuşmanın ardından soru-yanıt bölümünde bir öğrencinin mikrofonu protesto için kullanmaya kalkışması, Kaddafi'nin salondan erken ayrılmasına neden oldu.

Libya lideri, Roma Büyükşehir Belediyesi'ni ziyarete gittiğinde ise ünlü Campidoglio Alanı'nda bir grup AS Romalı taraftarın coşkusuyla karşılandı. ''Hoşgeldin Kaddafi, Forza Roma'' yazılı bir pankart açan AS Roma taraftarlarının sözcüsü, yaptıkları bu eyleme ilişkin soruyu, ''Umarız Kaddafi, Roma kulübünü satın alır. Zaten yüzüne çok iyi bakıldığında bir Roma taraftarı gibi görünüyor'' diye yanıtladı.

Kaddafi, Roma Büyükşehir Belediye Başkanı Gianni Alemanno tarafından karşılandığı Campidoglio Alanı'nda yaptığı konuşmada ise İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'ye iltifat ederek, ''Dostum Berlusconi Libya hükümetinin başbakanı olmaya niyetlenirse, benim buna hiçbir itirazım olmaz. Hatta bu, Libya halkının yararına bile olur'' dedi.

Konuşmasında, Yeşil Kitap'ta ‘cemahiriyye’ diye nitelediği sistemin en iyi yönetim biçimi olduğunu savunan Kaddafi'nin, ''İtalya'da da sağ, sol ve merkez tanımlarını bir yana bırakıp, tüm partileri feshederek iktidarı tümüyle halka vermek gerekir. İtalyan halkının simgesi kardeşlik olmalıdır. Zira particilik, demokrasinin kürtaja maruz kalmasıdır'' demesi de dikkati çekti.

WASHINGTON’A ‘SATAŞTI’
Washington'ı kızdıracak açıklamalar da bulunan Kaddafi, 1986'da Almanya'da 2'si Amerikan askeri 3 kişinin öldüğü disco saldırısının ardından ABD ordusunun Trablus ve Bingazi’yi hedef aldığını hatırlattı. Kaddafi, evlatlık kızının da aralarında bulunduğu 41 kişinin öldüğü saldırıları, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in terör saldırılarına benzetti.

Sansasyonel kişiliğiyle bilinen Kaddafi, ziyaretinin ilk gününde de İtalyanlar’ı sömürgeci geçmişleriyle yüzleştirmeyi hedefleyen mesajlar vermişti.

Askeri üniformasının sol göğsünde, İtalya işgaline karşı direnişin sembolü olan ve esir düşüp 1931'de idam edilen Ömer Muhtar’ın zincire vurulmuş fotoğrafını taşıması da dikkat çekmişti.

Sayfa Yükleniyor...