Kabil Londra'dan daha güvenli

NATO'nun sivil işlerden sorumlu Afganistan Temsilcisi Mark Sedwill, Kabil'in çocuklar için New York, Londra ve Glasgow'dan daha güvenli olduğunu söyledi.

Kabil Londra'dan daha güvenli

NATO'nun sivil işlerden sorumlu Afganistan Temsilcisi Mark Sedwill, başkent Kabil'in çocuklar için New York, Londra ve Glasgow'dan daha güvenli olduğunu söyledi.

Save The Childeren adlı çocuklara yardım örgütü, İngiliz diplomatın sözlerinin "yanlış ve yanıltıcı" olduğunu savundu.

Glasgow Belediyesi de Sedwill'in BBC'ye yaptığı açıklamaya tepki gösterdi, bu örnekte kent adlarının geçirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Son yıllarda güvenlik koşulları nispeten iyileşse de Kabil birçoklarınca hala tehlikeli bir yer olarak görülüyor.

Örneğin İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde zorunlu olmadıkça Afganistan'da savaşın hüküm sürdüğü bölgelere gidilmemesi tavsiyesi yer alıyor.

Sitede, son bir yıl içinde intihar eylemleri ve roket saldırılarının arttığına dikkat çekilerek "Ağustos 2009'dan bu yana başkentte 14 intihar saldırısı düzenlendi. En az beş intihar saldrısı da önlendi" deniyor.

GÜNDE 850 ÇOCUK İSHAL VE ZATÜRREDEN ÖLÜYOR
BBC'nin çocuk kanalına konuşan bazı Kabilli çocuklar da hayatlarının korku içinde geçtiğini söylediler.

Sohrad adlı 16 yaşındaki bir öğrenci, hergün tanık oldukları patlamalar nedeniyle okula gitmeye korktuklarını anlatırken, 11 yaşındaki Manice "Patlama olunca üzülüyorum. Çünkü insanlar ölüyor. Ama ertesi gün hayat normale dönünce mutlu oluyorum" diyor.

Aynı programda konuşan NATO Temsilcisi Sedwill ise "Kabil ve diğer büyük kentlerde, gerçekte çok az patlama oluyor. Buradaki çocuklar, muhtemelen Londra, New York ve Glasgow'daki çocuklardan daha güven içinde yaşıyor. Afganlar aile odaklı bir toplum." dedi.

GERÇEKÇİ BİR KARŞILAŞTIRMA DEĞİL
Save The Childeren'ın Başkanı Justin Forsyth, bu kıyaslamanın gerçekçi olmadığını belirterek, "Afganistan, dünyada çocuklar için en kötü yer. Her dört çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyor. Biz Afganistan'daki çocukların ne dediğine kulak vermeliyiz. Geçen yıl çatışmalarda binden fazla çocuk öldü" diye konuştu.

Forsyth şöyle devam etti:

"Ama sorun sadece bombalar değil. Çoğu, ishal ve zatürre gibi önlenebilir hastalıklar ya da yetersiz beslenme nedeniyle günde 850 kişi ölüyor."

Sayfa Yükleniyor...