Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam serbest bırakıldı

Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam Kaddafi'nin avukatı 2015 yılında idam cezasına çarptırılan müvekkilinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam serbest bırakıldı

Fransız yayın organı France24'e telefonla bağlanan Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin ikinci oğlu Seyfül İslam Kaddafi'nin avukatı Kerim Khan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Seyfül İslam'ın avukatı, müvekkilinin 12 Nisan tarihinde serbest bırakıldığını söyledi. Seyfül İslam'la ilgili bilgi veren avukat Kaddafi'nin gözdesi olan oğlunun halen Libya'da bulunduğunu ve güvende olduğunu belirtti.

Avukat, Seyfül İslam Kaddafi'nin Libya'nın Tobruk şehrindeki hükümetin çıkarttığı genel af çerçevesinde serbest bırakıldığını ifade etti. Oğul Kaddafi, babasının 20 Ekim 2011'de memleketi Sirte'de öldürülmesinden bir süre sonra yakalanmıştı. Beş yıldan fazla cezaevinde tutuklu kalan Seyfül İslam 2015 yılında "gösterileri şiddet yoluyla bastırmak, göstericileri öldürmek, köy ve şehirleri kuşatmak ve kamu mallarına zarar vermek" suçlarından idam cezasına çarptırılmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'de (UCM) 2011 yılında Seyfül İslam hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Seyfül İslam'ın avukatı Kerim Khan, UCM'nin müvekkilini yargılayamayacağını çünkü, oğul Kaddafi'nin zaten kendi ülkesinde mahkeme karşısına çıktığını vurguladı.

KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ

Muammar Kaddafi, 1969 yılında yaptığı darbenin ardından Libya'nın başına geçti ve ülkede 42 yıl boyunca hüküm sürdü. 2010 yılında başlayan Arap Baharı'nda Libya'daki muhaliflerin ülkede eşitlik ve demokrasi taleplerine karşılık veremeyince çıkan iç savaşta halk tarafından linç edilerek öldürüldü. Kaddafi'nin 42 yıl süren hükmü Şubat 2011'de ülkede çıkan ayaklanma ve NATO'ya bağlı koalisyonun verdiği yoğun destekle 20 Ekim 2011'de bitti.

TARİHLERLE 1. LİBYA İÇ SAVAŞI

15/16 Şubat 2011: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel'in tutuklanması Bingazi'de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi'nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata'nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi'ye karşı yaptırım kararı aldı.

5 Mart: Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya'nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi'nin ordusundan korunması amacıyla askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi'ye bağlı askerlerin Bingazi'ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya'nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO'nun Trablus'taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi'nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus'a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi'nin Trablus'taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi'nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir'e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya'daki geçiş yönetimi, Paris'te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42. yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus'a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi'nin oğlu Sadi'nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus'ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.

15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya'yı ziyaret etti.

16 Eylül: O dönemde Başbakanlık görevini yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya'da Trablus ve Bingazi'yi zeyaret ederek, Libya'nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya'ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya'nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Libya Büyükelçisinin Libya'ya döneceğini açıkladı.

21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi'ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha'nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid'deki direniş devam etti.

25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.

27 Eylül: NATO, UGK'nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi'nin oğlu Mutasım, Sirte'den kaçmaya çalışırken yakalandı.

13 Ekim: UGK güçleri, Sirte'nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus'ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus'un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi'nin son kalelerinden biri olan Beni Velid'in de düştüğü ilan edildi. Suriye'deki bir televizyon kanalı, Kaddafi'nin oğlu Hamis'in 29 Ağustos'ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.

20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi'nin memleketi ve son kalesi olan Sirte'ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.

Sayfa Yükleniyor...